Jag planerar för full för Kenyaresan. Mycket som ska fixas innan och även på plats, och jag vill ha så bra koll som möjligt på det hela innan jag åker.

Kenya ligger i Östafrika och har 49 miljoner invånare, och dess huvudstad Nairobi har 3,5 miljoner. Hoppets Stjärnas arbete är baserat nära den historiska kuststaden Mombasa.

Kenya har varit rätt rörigt politisk och ekonomiskt de senaste årtiondena men det börjar bli bättre, bland annat tack vare den senaste konstitutionen. Decentralisering är en av de största vinsterna från den nya konstitutionen som godkändes i augusti 2010, som inledde ett nytt politiskt och ekonomiskt styrsystem. Den har stärkt ansvarighet och offentlig service på lokal nivå.

Den ekonomiska expansionen har blivit förstärkt av en stabil makroekonomisk miljö, låga oljepriser, återhämtning i turismen, nyinvesteringar från utlandet, överföringar av pengar från utlandskenyaner och ett initiativ som ledde till att infrastrukturen utvecklats av regeringen. Bland annat har en ny tåglinje öppnats upp mellan Mombasa och Nairobi under 2017.

Samtidigt lever många i fattigdom, misär och utsatt i Kenya. Antalet som lever under fattigdomsgränsen (satt till 1,90 USD per dag) har visserligen sjunkit, men fortfarande anses 36,1% leva i fattigdom. Och gapet mellan de rika och de fattiga ökar.

Dessutom har Kenya grymma problem med HIV och AIDS. Kenya har den fjärde värsta HIV-epidemin i världen. 1,6 miljoner kenyaner är smittade och 62 000 nya fall upptäcks per år. Stora löpande kampanjer om sjukdomens spridning hjälper till lite men man får inte riktigt bukt på epidemin. Väldigt många barn får sjukdomen via sin mamma.

Här några bilder från tidigare resor vid några hembesök jag gjorde då. Många av våra fadderbarn bor i enkla bostäder som synes. Stampad jordgolv, och väggar av lera med trädgrenar som förstärkning.

Det kommer mera.

//DENNIS

Dela med dina vänner: