Snart åker jag till Ghana. Det ser jag fram mot. Hoppets Stjärna har arbetat i landet i över 30 år, och har gjort mycket för de fattiga och utsatta barnen på landsbygden. Jag ser även fram mot att möta Hoppets team på plats. De kämpar på dag in och dag år efter år.

Det är drygt sju år sen jag var i Ghana. Det var på sommaren och EM i fotboll pågick. I det fotbollstokiga Ghana var det inte svårt att hitta någon som sände matcher från turneringen. Det gällde bara att hitta något ställe som var intresserad av att visa Sveriges matcher. Det löste sig på några lokalhak men de svenska förlusterna mot Spanien och Ryssland sved.

Det har hänt en hel del i Ghana sen jag var där senast. Ekonomin har under senare delen av 00-talet utvecklats positivt. 2010 började man utvinna olja i ett nytt väldigt lönsamt område. Det gjorde att Ghana 2011 hade en av de bästa BNP-tillväxterna i världen. Samma år uppgraderades Ghana från låginkomstland till lägre medelinkomstland. 

Dock gynnar dessa inkomster väldigt få och gapet mellan rika och fattiga har ökat. Huvudstaden Accra har fått största delen av kakan. På landsbygden där Hoppet Stjärna arbetar går utvecklingen betydligt långsammare.

Innan avresa delar jag med mig av lite gamla bilder och saker, och sen blir det “live” från Ghana. Jag kanske lägger in nånting från nått annat land också från arkivet. Hoppas ni vill följa med på denna resa.

ghana face 1

Dela med dina vänner: