Ett nytt skolår har börjat i Filippinerna. Miljontals barn och ungdomar går till skolan för att lära sig matte, abc, och mycket annat. Läsåret avslutas i mars nästa år.

Detta år har Hoppets Stjärna cirka 2 200 elever på sina tre skolor i landet. Jag har varit i Filippinerna många gånger, första gången var 20 år sen. Älskar landet och folket. Kul att se hur barnen utvecklas. Lika intressant är det att se hur Hoppets Stjärnas arbete utvecklas. Många barn jag lärt känna genom åren är nu vuxna och har startat familj, och har egna barn i Hoppets Stjärnas skolsystem. En del ungdomar studerar nu på högre utbildningar och är snart klara. Kul att följa med på deras resa.

Utbildningssystemet har sedan några år tillbaka ändrats i landet. Från 1945 till 2011 tog grundutbildningen tio år att slutföra – sex års grundutbildning och fyra års gymnasieutbildning för barn i åldrarna sex upp till femton. 2012 kom en ny utbildningsplan som även blev lag. Nu tar grundutbildningen tretton år att slutföra – ett år med förskola, sex års grundskoleutbildning, och sex års gymnasium. Detta gör att alla skolor ställs inför nya utmaningar och krav. Även Hoppets Stjärna så klart.

Det gäller att anpassa sig på bästa sätt för att göra det rätt. Och lokala organisation har verkligen gjort ett kanonjobb för att utveckla skolorna, och gör sitt bästa för att ligga i framkant av utmaningarna. Mer om detta i senare inlägg.

Några bilder från Taytay, vilket är vår största skola och den som vi arbetat längst med.

tt 1

tt 3

tt 4

tt 5

Dela med dina vänner: