Nya skolåret i Filippinerna börjar denna vecka. Alla kommunala skolor startade i måndags, de privata kör igång denna vecka eller nästa. På Hoppets Stjärnas skolor förbereds det för fullt just nu och lektionerna startar nästa vecka.

27,7 miljoner barn (!) tar sig tillbaka till skolbänken från förskolan upp till årskurs 12 på Senior High School.

28 000 poliser beordrades ut i måndags för att hålla koll på trafiken till skolorna i hela landet, bara i Manila var det nästan 3 000 extra poliser ute.

Problemen för många kommunala skolor är liknande tidigare år. Det saknas klassrum, framför allt i Manila, och många skolor är väldigt trånga med kanske 80 elever per klassrum. Det är även brist på lärarmaterial, skolböcker och lärare. På landsbygden står många skolor utan vatten och eller el.

De sista två årskurserna i den obligatoriska skolan, Senior High School, introducerades i och med en ny skollag som kom för några år sen. Det första året som skolorna skulle erbjuda dessa årskurser avslutades i april, och är nu under utredning.

Dessa årskurser introducerades för att ge eleverna bättre grundkunskaper inför högre utbildningar, men även ge ungdomarna möjligheter att kunna söka sig direkt ut i arbetslivet utan universitetsstudier om man vill det. De två sista skolåren har åtta grundämnesområden med sammanlagt femton olika kurser som alla läser. Till det tillkommer sju olika specialämnesområden som eleverna kan välja efter förmåga, intressen och skolkapacitet.

Hoppets skolor drar igång nästa vecka, och personalen är redo efter välförtjänt paus. Cirka 2 000 elever återvänder till våra tre skolor. Tills dess behöver vi fler faddrar för att kunna hjälpa fler utsatta barn till en bra start i livet. Klicka här om du vill bli fadder.

Dela med dina vänner: