I går presenterades Hoppets Stjärnas senaste storsatsning i Rumänien. Det är ett EU-finansierat projekt som ska främja utbildning och entreprenörskap för utsatta grupper i staden Husi med omnejd. Projektet är ett samarbete mellan kommun, näringsliv och hjälporganisationer med Hoppets Stjärna som projektledare.

Vi åkte till Husi längs den rumänska landsbygden, som här va rätt platt och de odlades majs, solrosor och vindruvor längs vägen. Många häst och kärror längs vägen som passerades också.

Väl framme i det lilla stadshuset så var det en presentation på podium av de olika aktörerna i detta projekt. Det som ska bli det officiella centret ska rustas upp ordentligt och sen ska det hända en hel del saker. En del kommer starta utan att centret är klart. Det kommer bli studiestöd, äldrevård i hemmet, start-up hjälp, yrkesutbildningar och en hel del annat. Ska försöka skapa en sammfattad lista snart.

– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att bekämpa fattigdom och diskriminering genom en rad olika långsiktiga insatser, säger Aura Vatamanicc, ansvarig för Star of Hope Romania.

Jag träffade många trevliga människor som kunde bra engelska, och när vi inte kommunicera direkt fick jag fin hjälp av Hoppets personal på plats.

Efter det åkte vi till vårt center i Husi nära där presentationen hölls. Det är ett resurscenter dit barn kommer efter skolan för att få hjälp med läxläsning, mat och en del lek också. Hoppet har arbetat i området sedan 1991, precis efter regimfallet. Aura berättade hur det såg ut när de kom dit. Det är en annan historia.

Dock var det fantastiskt att se detta lilla energiska center. Återkommer om det.

Ioan Ciupilan 2

Angelica manea 1

group 2

group 5

Dela med dina vänner: