Parlamentet i Haiti föreslog i slutet av mars nya officiella minimilöner för de flesta yrkeskategorier i landet. Ett lagförslag som reviderar minimilönen enligt befolkningens socioekonomiska verklighet enligt uttalande. Och ökningarna som föreslogs låg på 40-80%. Lönerna är ju extremt låga i Haiti, så detta förslag är för att se till att löntagarna ska få det rejält bättre, och inte bara överleva.

Ett stort problem med detta förslag, som ska upp i senaten för godkännande, är att de stora arbetsgivarna knorrar ordentligt.

Åtta koreanska textilfabriker etablerade i Haiti, och som står för nästan en tredjedel av 926 miljoner dollar i export och tusentals arbeten har nu varnat för att en höjning på de nivåer som föreslagits kommer drabba många. Koreanerna säger att de kommer flytta sin tillverkning till mer konkurrenskraftiga marknader. Om de bestämmer sig för att göra det skulle det slå hårt mot Haitis ekonomi.

Efter det tio dagar långa kaoset i landet i februari under de våldsamma demonstrationerna gjorde att en fabrik med potentiellt 10 000 jobb la sin verksamhet i angränsande Dominikanska republiken.

Jag hoppas det blir nya löneförhöjningar men på en nivå som gör att koreanerna och andra bestämmer sig för att vara kvar samtidigt som staten kan locka till sig nya fabriker.

 

 

 

 

Dela med dina vänner: