Endast 9,6 miljoner eller 9,3% av den filippinska befolkningen på 102,78 miljoner människor har examen från högre utbildningar. 64% av de som arbetar utomlands har högskoleutbildning.

President Duterte skrev den 3 augusti, 2017 på ”The Universal Access to Quality Education Act”, vilket betyder att en miljon ungdomar i högskoleålder nu kan studera på högskola gratis, vilket de inte hade haft möjlighet till annars då de inte skulle ha haft råd. Ska bli intressant att se om detta hålls? Ska kolla med några av de ungdomar jag känner om detta är verklighet nu och hur det har hjälpt dem. Fantastiskt om detta genomförs.

Denna nya utbildningsreform kommer kosta 41 miljarder filippinska pesos 2018, och 53 miljarder 2020 eller sammanlagt 211 miljarder pesos för de fem sista åren av Dutertes presidentperiod. De motsvarar cirka 35 miljarder svenska kronor.

Det har varit ett par härliga arbetsdagar här i Filippinerna. I fredags var det heldag på skolan i Taytay, i går lördag admin-uppgifter, och fixa med material som behövdes i Sverige omgående. I dag söndag gick jag till kontoret och jobbade undan lite innan det var dags för kyrkan och söndagslunch. Alltid lika trevligt att hänga på kyrkan och träffa alla man lärt känna under åren.

På eftermiddagen träffade vi barn och ungdomar som går på skolan i Taytay. Intressant att höra vad de har att säga och berätta om sina situationer. Mer om dessa berättelser senare. Men de drömmer alla om en bra utbildning, bra arbete och familj.

Dela med dina vänner: