Haiti har äntligen valt en ny president. Affärsmannen Jovenel Moise har officiellt utsetts som vinnare i november månads presidentval.

The fattigaste landet i Amerikaregionen har letts av en tillfällig president sedan februari när förre presidenten Michel Martelly klev av ämbetet i slutet av sin mandatperiod.

Ursprungligen hölls valet i oktober 2015. Moise vann då också, men resultat ifrågasattes efter anklagelser om utbrett valfusk med våldsamheter och protester som följd.

Moise har lovat att hans femårsperiod ska innehålla aktiv vilja och vaksam pragmatism. Vi får se vad det blir av det. Hur som helst behöver han och regeringen hjälp från utlandet för att få kapital i form av investeringar.

Moise kallas även “Neg Bannan Nan”, eller bananmannen, då han har haft stora bananodlingar.

Han tar nu ansvaret för ett land med politisk instabilitet och kroniska problem. De inkluderar tvåsiffrig inflation, sjunkande tillväxt, drastiskt sjunkande utländsk hjälp, en valuta som försämras konstant, ett kolerautbrott som dödat 10 000 människor, och möjliga säkerhetsproblem om FN’s fredsstyrka MINUSTAH eventuellt lämnar landet som nämns allt oftare.

Det kommer inte fram några nya jobb i Haiti. 25 procent av befolkningen lever i extrem fattigdom, 60% i fattigdom. Det är en svår situation att ta över landet med denna utbredda misär.

Moise måste förstärka den svaga statsapparaten, tämja den utbredda korruptionen, och återbygga institutionerna. Många saker att ta tag i, men det måste göras.

De senaste årtiondena har utvecklingen hållits tillbaka av politiska tjafset, externa interventioner, och ett antal naturkatastrofer.

Jag hoppas Moise kan påbörja nått bra och effektivt som gynnar hela befolkningen så att allt fler kan lyftas upp ur fattigdom. Och att landet och folket kan blicka framåt med hopp om en bättre framtid.

Dela med dina vänner: