Krisen i Latinamerikas tredje största ekonomi Argentina blir allt djupare. Med skyhöga räntor, en starkt försvagad valuta och galopperande inflation så är landet på väg in i en lågkonjunktur.

– Det är jobbigt nu, säger David Johansson som är landschef för Hoppets Stjärnas arbete i Argentina. De senaste månaderna har  vi verkligen gått på knäna. Vi vill alla så väl, men det är svårt nu med den situation som vi befinner oss i.

Året började relativt sätt bra för ekonomin i landet, men sen började den argentinska peson sjunka. Fram till förra veckan så har den försvagats med 40% mot den amerikanska dollarn under 2018. En rad åtgärder har införts för att stabilisera ekonomin, bland annat höjde man räntorna till 40% i maj.

Argentina har under året även drabbats av en gigantisk korruptionsskandal inom byggsektorn, och en utdragen torka har förstört viktiga jordbruksskördar.

De senaste två veckorna har peson sjunkit 8,5% mot dollarn, trots att Argentinas centralbank höjde räntorna till 45% nyligen. Banken sålde av 781 miljoner dollar för att stödja peson i onsdags. I juli var inflationen över 31%. Otrolig utveckling, det är svårt att sätta sig in vad det betyder.

Och Hoppets landschef David är bekymrad:
– Det är svårt att se vad som ska hända redan i morgon, och helt omöjligt vad som händer om en vecka. Men vi måste göra det bästa vi kan av läget. Vi får hoppas det stabiliseras snart!

President Macri har inte så många reformer och åtgärder kvar att ta till för att få fart på ekonomin. Speciellt då han vill ligga bra till i många olika samhällsgrupper, då han tänkt söka sin andra fyraårsperiod som landets ledare nästa år.

Dock erkände Macri i fredags att fattigdomen kommer öka ytterligare i år. Då lever redan stora delar av befolkningen i misär och utsatthet, bland annat lever 48% av Argentinas barn i fattigdom.

Hur ska detta sluta?

 

Dela med dina vänner: