Vid en snabb utryckning till en ny plats är det svårt att förvänta sig något. Man vet inte riktigt vad som väntar. Men det blev en intressant och givande expedition till flyktinglägret ”The Jungle” utanför Calais. I våras samlade myndigheterna flyktingar från alla småläger och placerade dem här. En svårförklarad plats bestående av sanddynor, buskar och småträd. Och en massa skjul i olika skick.

Det som fängslar och fascinerar och hjälpa till är alla stories som kommer fram. Den gemensamma nämnaren är att de alla söker sig till Europa i hopp om ett bättre liv. En del av dem vi möter har varit på väg i två år, en del har precis anlänt.

calais medium 7

Tre afghanska flyktingar äter nygrillad majs i eftermiddadssolen.

Jamal, 24, från Sudan har varit i lägret i sex dagar. Han berättar hur de i Dafur dödade hans lillasyster Sabah, 2, och tände eld på huset. Han var tvungen att fly för sitt liv. Han kom precis som många andra med båt över medelhavet via Libyen. Han såg många dö – det var en förfärlig och livsfarlig resa. Han är dock pigg och hoppas komma till ett land som kan ta emot honom, kanske Sverige? Jamal verkar klipsk och framåt. På dagarna spelar han fotboll och hänger med nyvunna kompisar.

STAROFHOPE PRESS FLYKTING 5

Jamal, 24, är nyanländ i läget.

En kille som varit på väg mot sina drömmars mål betydligt längre är Jetti, 20 år. För ett år sedan lämnade han sina föräldrar och tio syskon i Etiopien bakom sig för att försöka hitta ett bättre liv i Europa, helst Storbritannien. Han la sina sista pengar (cirka 7500 kronor) på att ta sig över medelhavet i skraltig båt. Nu bor han i ett litet tält med några kompisar utan pengar eller mobiltelefon och kontakten med de där hemma är sporadisk. Han hänger med kompisar och spelar fotboll. Varje kväll söker han sig till tågrälsen för att se om det kommer nått tåg som han kan hoppa upp på för att ta sig till England.

calais medium 12

Jetti, 20, har lämnat föräldrar och tio syskon bakom sig för att söka lyckan i Europa.

Dela med dina vänner: