MÄTTA ETT BARN!
Våldsamma protester, gapande tomma butikshyllor, brända bilar, stängda skolor, skadade och döda. Kravallerna har ebbat ut, men roten till det onda kvarstår:
MATEN RÄCKER INTE TILL OCH BARN GÅR HUNGRIGA!
MÄTTA ETT BARN!
Våldsamma protester, gapande tomma butikshyllor, brända bilar, stängda skolor, skadade och döda. Kravallerna har ebbat ut, men roten till det onda kvarstår:
MATEN RÄCKER INTE TILL OCH BARN GÅR HUNGRIGA!
Hoppets Stjärnas 3500 skolbarn tillhör de fattigaste och mest utsatta i Haiti. Redan före kravallkrisen hade inflationen, valutakursen och de skenande matpriserna tvingat oss att planera för en strypning av antalet skolluncher: Från fem till fyra per vecka. Det fattas 3 800 dollar per månad (ca 35 000 SEK) för att vi ska kunna fortsätta med 5 luncher i veckan. För 50 kr kan du mätta ett barn i en månad – bli lunchkompis!
Vi följer EU:s dataskyddsförordning GDPR. Läs vår Integritetspolicy.


Detta har hänt
Krisen i Haiti är kulmen på åratal av krislägen som avlöst varandra och en eskalerande desperation bland befolkningen. Här, i de amerikanska kontinenternas fattigaste land, har folket helt enkelt fått nog. Det senaste årtiondet har präglats av jordbävningen 2010, koleraepidemin 2010-2017, orkankatastrofen 2016 och långa perioder av svår torka.
Den senaste i raden av katastrofer är dock snarare politisk. På mindre än två år har den egna valutan gourde halverats i värde jämfört med dollarn, samtidigt som inflationen och matpriserna skenat iväg. Som exempel har det importerade riset, som utgör en av landets viktigaste basvaror, ökat med 25 procent i pris på kort tid. Det låter kanske inte som en katastrof i sig, men för en familj som redan låg på gränsen till att kunna mätta sina barn månaden ut innebär ökningen att de nu står utan mat den fjärde veckan.
Droppen som fick bägaren att rinna över för befolkningen var en rapport om hur miljarder av statliga inkomster från oljealliansen PetroCaribe ska ha förskingrats – och att presidenten Jovenel Moïse ska ha varit inblandad. Demonstranterna krävde Moïses avgång, men han vägrade. Samtidigt kunde den haitiska polisen inte göra mycket mer än att se på när butiker vandaliserades och vägtransporter plundrades. Haiti har ingen egen militär att kalla in vid situationer som denna, och FN-styrkan MINUSTAH lämnade landet 2017 efter 13 år.
I skrivande stund har det politiska läget stabiliserats, men matbristen bland folket kvarstår.
Kärrsjö 136 | 897 92 Trehörningsjö | Telefon: 0662-461 00 | info@starofhope.org