Matpriserna ökar dramatiskt i Haiti och påverkar Hoppets Stjärnas arbete enormt. Det gör att vi behöver fler Lunchkompisar!

En ny rapport visar att priserna för en ”matkorg” ökat med 8% under kvartal 2 i år jämfört med samma kvartal förra året. Ökningen är 3% jämför med kvartal 1 i år. Kanske inte låter så mycket, men kom ihåg att 75% av befolkningen lever på mindre än 20 kronor om dagen. För dem är varje prishöjning en ny börda att hantera.

En ”matkorg” är ett begrepp myndigheterna använder för att mäta priserna på sex basvaror de fattigaste hushållen konsumerar. De är ris, vetemjöl, majs, bönor, socker och matolja. Priset på inhemskt ris har gått upp med otroliga 36% på ett år.

Dessa produkter utgör även basen för Hoppets lunchprogram för de 3 400 fadderbarn vi har i Haiti. Det gör att priserna gått upp i samma omfattning även för oss.

Jag har spenderat en hel del tid i Haiti och sett vad detta lunchprogram betyder och hur viktigt det är för alla barn och deras familjer. Det gör att barnen i alla fall får i sig ett ordentligt mål mat om dagen. Programmet är än viktigare då priserna skenat i väg för dessa familjer. Det gör det allt svårare för dem att ge barnen nån mat alls hemma. De får gå hungriga till skolan, de får gå och lägga sig med tom mage på kvällen. Det är inte vad någon förälder vill.

Därför behöver Hoppet Stjärna fler som stöttar vårt lunchprogram i Haiti. Bli Lunchkompis genom att klicka här.

//DENNIS

 

Dela med dina vänner: