Matkrisen i Haiti är världens mest underrapporterade kris!

Den katastrofala jordbävningen i Haiti 2010 uppmärksammades i hela världen. Förödelsen var total i huvudstaden Port-au-Prince. Jag kommer minns för resten av mitt liv hur det såg ut och hur det drabbade befolkningen då och än idag.

Något som inte uppmärksammas alls på samma sätt är den svåra matkris som har spritt sig över hela landet sedan 2018 och blir allt mer akut. Haiti har en av de största kroniska matbristerna i världen. Hälften av befolkningen hotas konstant av hunger, och 22 procent av alla barn av konstant undernäring. Trots detta så kommer detta inte upp på nyhetsradarn alls.

2,8 miljoner människor är i stort behov av humanitärt bistånd. Även om situationen i Haiti har varit tuff i många år så har de senaste årens matkris byggts upp för att nu vara ordentligt allvarlig.

Orkanen Matthew lamslog stora delar av västra Haiti i oktober 2016, mitt i det tredje raka årets El Nino-relaterade torka. Matpriserna rusade snabbt i höjden, för att sedan stabilisera sig. Flera av Hoppets Stjärnas projekt, skolor och fadderbarn drabbades. Vi gjorde flera snabba och livräddande biståndsinsatser på ett dussintal orter i olika omgångar.

Orkanerna Irma och Maria under 2017 orsakade översvämningar i norra delarna av Haiti, och en jordbävning drabbade nordvästra Haiti i oktober 2018. Koleran som spreds i Haiti efter jordbävningen drabbar fortfarande landet.

Med tre fjärdedelar av befolkningen som lever på mindre än 2 dollar om dagen. Samtidigt går 59 procent av en haitiers inkomst till mat. Det blir inte mycket över till annat.

Matkrisen i Haiti är världens mest underrapporterade kris! Organisationen CARE skannade mer än 1,1 miljoner artiklar online. Endast 503 handlade om krisen i Haiti och anses vara den mest bortglömda krisen.

Hoppets Stjärna har arbetat i Haiti sedan 70-talet med utbildning och byutveckling. Läs mer om arbetet genom att klicka här.

/Dennis

Dela med dina vänner: