Den ekonomiska krisen i Argentina förvärras. Även om situationen förbättrades något i slutet av 2016 och under 2017, så har nu andelen fattiga ökat igen.

I april försvagades den argentinska peson samtidigt som inflationen började dra iväg. Köpkraften försämrades radikalt på kort tid. Enligt ekonomiska experter har inte köpkraften nåt botten ännu, de som drabbas mest är de fattiga, speciellt de på landsbygden. I maj låg inflationen på 5%, och även i juni på samma nivåer. Under årets första sex månader var inflationen 16%.

Priset på mjöl ökade med 25% i juni. Bröd 11%, matolja 12% och nudlar med 7,5%. Dessa kraftiga prishöjningar gör att många inte har råd med basvaror längre.

Detta gör att allt fler söker sig till soppkök. Flera av dessa uppger att det sett en ökning med upp till 30% fler personer som sökt sig till dem för att får en bit mat.

En ny undersökning visar at 48% av alla barn i Argentina lever i fattigdom. Verksamhetschefen för Hoppets Stjärnas arbete i Argentina, David Johansson berättar:

– Här i Chaco-provinsen där vi arbetar är situationen mycket ansträngd. Vi gör allt vi kan för att hjälpa de som är i vårt system. Men det är svårt med allt högre priser, och allt fler som behöver hjälp. Det är jobbigt att se barnen lida. Vi gör vad vi kan men det är mycket svårt ju nu. Vi behöver all hjälp vi kan få för att bistå de fattiga och utsatta. Vi delar ut mat, ger varm mjölk med tilltugg, och ger utbildningsmöjligheter. Men vi vill och behöver göra mer.

Hoppets Stjärna har arbetat i Argentina sedan 1972 med bland annat utbildning, byutveckling, hälsa och socialt bistånd. Vi har hjälpt tiotusentals människor ur minoritetsgruppen Toba (Qom) att få bättre liv.

Vill du veta mer, bli månadsgivare eller en en gåva till Hoppets Stjärnas arbete klicka här.

Dela med dina vänner: