Det har varit mycket politiskt instabilt i Kenya under de senaste åren. Men kommer det att bli “Amani” (fred) för alla nu?

Kenyas nyvalde president Uhuru Kenyatta har hyllat sin valseger som “seger för demokratin” och fred. Efter att ha förklarats vinnare av måndagens med den tunnaste av marginaler, lovade Kenyatta att arbeta med oppositionen. Men hans främsta rival, Raila Odinga, lovade att utmana valresultatet i domstol.

Kenyatta är inställd på att prövas vid Internationella brottmålsdomstolen över våldet som följde 2007 röstningarna. Han anklagas för att underblåsa det våld som såg mer än 1 000 människor dödas och 600 000 tvingades från sina hem. På lördag meddelade valkommissionen att Kenyatta vunnit valet genom att få 50,07% av rösterna i en trovärdig och öppen omröstning.

Men det finns oro för framtiden. Många hoppas Kenyatta kommer att upprätthålla den nya konstitutionen och fortsätter att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen. Vad innebär det nya presidenten för Kenya? Vad betyder det för barn och familjer som Star of Hope stöder? Kan landet gå vidare fredligt nu?

*

*

Text och foto: Dennis Thern

Bli Landsfadder eller ge en gåva som gör skillnad.

Dela med dina vänner: