Ett för mig viktigt möte i flyktinglägret var när vi fick sitta ner med Jusa, 3, och hennes mamma Mary, 26. De har flytt från terrorns Eritrea. Det var jobbigt att lyssna till deras historia. De ska nu försöka ta sig över till Leeds i England där Jusas pappa väntar sen en tid. Kommer de lyckas?

 

Just nu sitter de i ett smutsigt och stinkande flyktingläger i Calais, Frankrike. Till en början är båda försynta och tillbakadragna. De har precis fått lite mat från Hoppets Stjärnas samarbetspartner. Mary gör upp en liten eld och kokar upp lite vatten så Jusa kan få nått varmt i sig innan läggdags. Vi pratar en stund med Mary, och några andra släktingar som de gjort den fasansfulla resan tillsammans med. Flera dog på vägen genom öknen. De hårt kritiserade båtresorna visste Mary om att de var farliga, men de tog chansen när en vettig möjlighet dök upp. De gick trots allt bra.

jusa 2

Jusa får en ryggsäck fylld med lite skolmaterial och en frisbee av Hoppets Stjärna, och hon skiner upp i ett leende och skratt för första gången sen vi träffade på henne. Hon tar sen fram ett hopprep hon också precis fått och visar oss sina kunskaper.Det är dags för lite mat för Jusa. Vi ska gå vidare. Tyvärr kommer Jusa och Mary nog vara kvar i lägret ett tag, Mary gjorde illa foten vid ett försök att ta sig till England och haltar runt i lägret med hårt lindad fot. 

jusa 3

 

jusa 4

 

jusa 1

Dela med dina vänner: