Jag träffade Juma när jag var i Kenya för ett antal år sen. Trots en tuff uppväxt där pappan gick bort tidigt så var han en sprallig och positiv kille.

När pappan gick bort tog mamma Nzingo sina tre barn och sökte sig från norra delarna av Kenya till ett nytt liv i Mombasa. Till en början gick det inte bra alls. Nzingo hittade inget jobb och hon och de tre barnen letade efter ätbart bland sopor i och runt Mombasa, och tiggde pengar på gatan. Det var tufft för henne och de små barnen. Inget värdigt liv alls.

Dock en dag så såg en av Hoppets Stjärnas anställda dem på gatan. Efter att ha lyssnat på deras historia så kom han och hans fru överens om att erbjuda den fattiga familjen från norr tak över huvudet i deras egna hem.

Hoppets Stjärna gav de tre barnen plats på deras skola i Mikindani. De tre barnen var överlyckliga av tacksamhet. Juma hade till en början svårt att komma in skolans tempo, men anpassade sig snart och det gick väldigt bra för honom.

Jag kommer ihåg mamma Nzingos enorma uppskattning till värdfamiljens och Hoppets Stjärnas generositet.
– Det är helt fantastiskt. Helt plötsligt har vi nånstans att bo, och barnen går i skolan. Juma och jag hjälper till runt huset där vi får bo. Mycket viktigt för självkänslan. Mycket bra grund att stå jämfört med tidigare.

Juma var även han mycket nöjd med den nya situationen och kämpade på. Han gillar skolan och hans favoritämnen var swahili och engelska. När vi träffades berättade han:
– Skolan är bra. Jag lär mig mycket. Bra att vi får mat i skolan också. Frukost och lunch.

Efter skolan går Juma hem. Han sätter på radion och hjälper till med en del sysslor runt huset. Det har hunnit bli mörkt innan han tänder upp en fotogenlampa och börjar med läxorna.


Juma drömde om en ljus framtid när vi träffades. Han ville då bli pilot eller veterinär. Jag hoppas jag kan träffa Juma när jag kommer till Kenya snart. Vore kul att se hur situationen är för Juma, hans syskon och mamma nu. Men tack vare Hoppets Stjärnas fick de en chans, och hopp om en bättre framtid.

Dela med dina vänner: