Alla barn på våra skolor i Kenya är på lov fram till januari när nya läsåret börjar. Ja, nästan alla. De som går i grundskolans årskurs 8 eller på gymnasiet (high school) i årskurs 4 (kallas Form 4) har några veckor kvar.

De ungdomarna ska ta examensproven nu. Det är tufft. De har studerat hårt de senaste månaderna för att klara de kommande proven. Du måste klara minimigränsen annars får man gå om årskursen och göra proven nästa år igen. Krävande med hög stressfaktor i min värld.

Ju högre poäng på testen, ju finare skolor kan du söka, och det är ju också stressande så klart. Man vill ju gå i en så bra skola som möjligt.

När jag var i Kenya i september träffade jag några av de som går på high school och får stöd av Hoppets Stjärna. En av dem som får stöd sedan barnsben är Jackline, 18 år. Hon är väldigt ambitiös och har satsat hårt på skolan, och det går bra för henne.

Jackline har ett stort framtida mål och det är att bli kirurg. Hon har drömt om det sedan hennes bror dog endast 8 månader gammal på grund av njursvikt och inte kunde få hjälp i tid. Hon berättade för mig:
– Jag, mina föräldrar och mina syskon var helt förstörda. Varför fick vi inte hjälp i tid? För att vi bor i ett slumområde utanför Mombasa? Det känns så fel. Därför vill jag bli kirurg och jag ska hjälpa alla som behöver hjälp.

Hoppets landschef Gilbert och hans team träffar de som studerar på high school regelbundet för att följa upp att allt är ok med dem och deras studier.
– Det är en viktig del av programmet, säger Gilbert. Vi måste följa upp för att se till så att det fungerar hela vägen.

Jackline är nöjd med uppföljningen och berättar:
– Jag är så tacksam för all hjälp. Jag kommer se till att lyckas och jag kommer inte göra Gilbert eller Hoppets Stjärna besvikna med mina skolresultat.

Det var kul att träffa Jackline och höra hennes drömmar. Jag hoppas det går bra nu på alla prov som kommer i veckan.

Dela med dina vänner: