Det har varit en intensiv vecka i Haiti. Vi var ute fem dar i sträck till olika projekt. Start vid soluppgången 05.30 och sen kom vi tillbaka på kvällen, så det blev riktiga långar dagar. Speciellt jobbigt blir det med Dano, Bois Negresse och Hesse tre dagar efter varandra. Vägarna till de projekten är gropiga och jobbiga. Man är helt mörbultad efteråt. Det tar på krafterna, speciellt då det är högt tempo även när vi kommer ut i skolorna. Men det är kul att se alla glada barnen.

 

När man åker till Bois Negresse så är det en del saker värda att notera. Man åker på en grustäckt flodbädd flera kilometer. Vägen och stora delar av en by förstördes vid stormarna och översvämningarna 2004. Själva floden rinner fortfarande under alla stenar, så det är en märklig känsla.

Vid en annan by på väg upp till Bois Negresse såg vi en massa barn och ungdomar som bar på sin 25-liters dunkar. Många fler än det brukar vara. Så vi stannade och frågade vad som hänt. Det var torrlagt i byn. Källorna och brunnarna hade torkat ut helt. Så många barn spenderar alla ledig tid med att gå minst 4-5 timmar för att hämta vatten. De måste gå längs en small grusväg över en bergskam för att nå närmaste vattenkälla. En del har en mule eller en åsna, och då kan de lasta mer, men de flesta får bära på huvudet. Tjejerna vill ofta gå i en större grupp på grund av säkerheten men också för att ha sällskap och ha någon att prata med längs den långa promenaden. Tänk vilket slit för det som vi tar för givet.

vatten 1

vatten 2

vatten 3

vatten 4

vatten 5

vatten 6

Dela med dina vänner: