Denna artikel publicerades i Örnsköldsviks Allehanda den 25 januari, 2019

TEXT: Per Eurenius

Nästa vecka inviger Hoppets Stjärna sitt skyddade boende för utsatta flickor i Filippinerna. Verksamhetsledaren Ulrika Kallin Eriksson betonar hur viktiga gåvogivarna i Örnsköldsvik och på andra håll är.

– Jag är otroligt glad och stolt över alla de människor som är med och bidrar – i stort och smått. Det folk ger betyder allt för oss och vårt arbete.

I går lämnade Hoppets Stjärnas Ulrika Kallin Eriksson ett vintrigt Kärrsjö utanför Örnsköldsvik för att via Thailand och Bangkok flyga till Manila i Filippinerna. Nästa vecka inviger hjälporganisationen sitt skyddade boende, Star Dorm, i slumområdet Taytay utanför Manila.

– Då blir det stor fest. Det är Foundation Day, dagen då vår skola där grundades. Det blir bandklippning och mycket annat vid invigningen av vårt nya Star Dorm, säger hon.
Det var med skolsatsningen i Taytay det började för mer än 30 år sedan.

Bygget av flickornas fristad, Stars Dorm, tog fart 2017.

– Hoppets Stjärna har arbetat i Filippinerna sedan 1982, och skolan där vi bedriver verksamhet byggdes med Sida-medel 1989. Vårt ”Star Dorm” ligger alldeles intill den skolan, på vår egen friköpta mark.

Tanken på ett skyddat boende väcktes för några år sedan av en av Hoppets Stjärnas lokala projektledare i Taytay, Liling Coruna.

Liling Coruna ger tröst till en av de flickor som utsatts för övergrepp i sitt hem, och som nu får en fristad i Stars Dorm.

Hoppets Stjärnas arbete i Filippinerna omfattar i dagsläget över 2000 barn och ungdomar.

– Vi var där från Sverige när skolan hade sin årliga fest 2015 och Liling berättade om sin dröm. Hon har mött många utsatta flickor genom åren och ville hjälpa dem. Tänk om vi kunde bygga ett hus där utsatta flickor kunde få komma och sova – i första hand tillfälligt, var hennes tanke.
Så blev det.

– Det handlade om ganska mycket pengar. Men vi fick tre stora gåvogivare som gjorde det möjligt, tillsammans med bidrag från våra egna faddrar och gåvogivare.
Våren 2018 stod byggnaden på plats, men inredning saknades.

– Under förra året fick vi ihop de resterande pengarna som behövdes för att bygga färdigt och inreda huset. Den senaste tiden har de jobbat för fullt för att få allt klart till invigningen 31 januari.

Det fattiga området Taytay utanför Manila är ett typexempel på samhällen i världen där kvinnorna är de som försörjer familjen, ofta med flera olika jobb. Inte sällan jobbar kvinnorna utomlands eller är borta hela dagar. Samtidigt tar många män litet eller inget ansvar för familjen.

– Det har gjort det vanligt med begreppet ”second wife” när en flicka i familjen, ofta den äldsta, får ersätta den bortavarande mamma, och då även intimt, förklarar Ulrika Kallin Eriksson.

– Med det skyddade boendet Star Dorm kan vi nu ge akut hjälp när flickor känner sig hotade av sin pappa, eller för den delen andra män i släkten. Då ska flickorna kunna komma till huset och sova där.

Skolan i Taytay tar emot barn från förskoleåldern upp till high-school.
– Vi planerar att även starta college i framtiden på vårt område. Vi har börjat bygga så smått, stommen och taket är på plats, men det är ett långsiktigt projekt. Fast kommer det en stor gåvogivare, då kommer det gå fortare.

Parallellt med de andra projekten jobbar Hoppets Stjärna med att förändra värderingarna hos pojkarna i sin skola.

– Vi vill bryta den onda cirkel med hur män ser på kvinnor, och stärka pojkarna i deras egen mansroll. ”En man gör inte så här mot en kvinna”, det är viktigt att lära dem.

Hoppets Stjärnas arbete i Filippinerna omfattar i dagsläget över 2000 barn och ungdomar.

– Det arbetet i skolan har pågått i många år, det är ett arbete för kommande generationer. Då kan pojkarna föra de nya värderingarna vidare när de växer upp, säger Ulrika Kallin Eriksson.
Vad säger folk i Taytay om hjälpen från Örnsköldsvik och Sverige?

– Barnen kan nästan inte fatta att människor på andra sidan jordklotet, där det är snö, bryr sig om dem. Det ger dem hopp för framtiden och en starkare drivkraft att inte ge upp. Den tacksamheten har vi sett, och människor som lever med hopp fattar andra och bättre beslut.
Ulrika Kallin Eriksson kan inte nog betona hur viktiga alla bidrag från enskilda människor är.

– De är en direkt förutsättning för vårt arbete. De stora gåvogivarna gör satsningar möjliga, men sedan är det alla våra enskilda gåvogivares bidrag, stora som små, som gör det möjligt för oss att bedriva vår verksamhet. Och många av gåvogivarna finns i Örnsköldsviks kommun, speciellt de månatliga givarna.

– Ibland förstår kanske inte människor hur viktiga just deras bidrag är. Men de är med och förändrar livet för många.

Som exempel tar hon Hoppets Stjärnas skola i Taytay, där nära 80 000 elever tagit examen sedan starten.

– Jag har träffat många människor som egentligen kommer från ett hopplöst läge. När de sedan får hopp … det är helt magiskt. Det ger en klump i halsen, och gör att alla ansträngningar är mödan värd. Men de förändringar som vi kan se, de är helt och hållet våra gåvogivares förtjänst.

Barnen på skolan i slumområdet Taytay övar i månader inför det årliga firandet av skolans grundande, där de framför traditionella danser för föräldrar och besökare. Klasserna tillverkar sina egna dräkter av återvunna material och tävlar om pengar till klasskassan.

 

Skolan i Taytay tar bland annat emot bröderna Jamez och Ezeikel Rosales. De bor på tredje våningen av fyra i en slumkåk (huset i bakgrunden) som svajar när de rör sig genom den.

Dela med dina vänner: