För någon vecka sedan var jag på seminarium med ett 20-tal organisationer som arbetar med romer i Rumänien. Det var mycket intressant. Se förra inlägget för mer detaljer.

Denna vecka har jag jobbat med bland annat effekterna av Hoppets arbete med romerna. Det har varit lärorikt och givande. Arbetet med romer utgår från våra resurs- och utbildningscenter i orterna Valea Seaca, Murgeni, Dimancheni, Babadag och Pantelimon. Där får utsatta romska barn mat, läxhjälp och extraundervisning av utbildade pedagoger.

Vår samordnare i Rumänien Gabi Raducanu ser hur utbildningssatsningen är på väg att bryta en ond cirkel och sa nyligen:
– Nästan alla de här barnen kommer från familjer som levt i fattigdom i generation efter generation. De har föräldrar som saknar utbildning, och som därför inte har någon chans att få jobb.

Och allt fler vill ta del av vårt program. Antalet som kom till våra center under 2017 ökade med med 35% jämfört med 2016. Skolresultaten är fortsatt mycket bra.

På ett av projekten har vi tagit in ett antal förskolebarn som av en eller annan anledning inte har tillgång till den kommunala förskolan. Vi gör allt för att de ska vara på samma nivå som de barn som går förskolan.

Sömmerskeskolan i Dimancheni har fortsatt i full skala, och även utökats till en by till. Det ger arbetslösa en möjlighet till självförsörjning. De har fått beställningar utifrån också vilket är bra för självkänslan.

Detta är en liten del av arbetet med romer. Arbetet fortsätter. Arbetet lever för att hjälpa utsatta, förtryckta och fattiga. Huvudfokus ligger på barnen som ges förutsättningarna för en bättre framtid. De får hopp om en bättre framtid, och många tar den. De förstår värdet av en bra utbildning.

Jag ser fram mot att följa utvecklingen de närmaste åren, och hoppas jag kan åka tillbaka snart. Det kommer mera inlägg om arbetet med romerna. Men om ni vill veta mer klicka här så har ni mer information.

Dela med dina vänner: