Sedan 2018 har den ekonomiska situationen i Haiti stadigt försämrats. De ökade levnadskostnaderna är bland annat relaterade till försvagningen på 23 procent av den nationella valutan Gourdes på sex månader.

Detta i kombination med sociopolitiska spänningar och låg jordbruksproduktivitet har lett till extremt höjda matpriser. Snittpriset på en så kallad ”matkorg” har ökat med 26% på årsbasis. Matkorgen består av sex basvaror (ris, vetemjöl, majs, bönor, socker och vegetabilisk olja), som speglar den huvudsakliga matförbrukningen för landets fattigaste hushåll.

Livet är aldrig enkelt för de flesta haitier, och situationen blir bara värre och värre. Cirka 70 procent av befolkningen lever på mindre än 20 kronor (två dollar) om dagen, och ökningar  enligt ovan är svåra att hantera för de flesta.

Vad kan göras för att fixa Haiti? Efter den förödande jordbävningen för snart tio år sedan ville många länder, individer, organisationer och företag hjälpa och gjorde så. Men många utlovade handlingar genomfördes tyvärr aldrig av olika skäl. En sak är säker, en massa investeringar hamnade i högt rankade tjänstemäns fickor. Många projekt hanterades helt fel.

Men saker måste göras. Vad är rätt sätt? Infrastruktur, utbildning, internationella investeringar är några saker som jag tänker på. Men vem är redo att ta risken? Men först av allt tror jag att livsmedelssituationen måste lösas. Människor behöver äta för att kunna leva. Alltför många har för stort kaloriunderskott.

En viktig del av Hoppets Stjärna arbete i Haiti är skollunchen till de 3 500 skolbarnen på våra skolor. För många av dem är det den enda tillagade måltiden under en hel dag. Så det är mycket betydelsefullt för barnen. På grund av de ökade kostnaderna för basvaror enligt ovan så har detta ställt till det även för oss och arbetet. Men vi måste lösa det nu och på lång sikt.

Läs mer om arbetet i Haiti genom att klicka här.    

Dela med dina vänner: