Foto: Tony Boursiquot

Skogsskövlingen i Haiti är ett allvarligt miljöproblem. År 1923 var över 60% av Haitis mark skog, och 2006 mindre än 2%. Det finns flera anledningar till detta.

Det började med självständigheten Haiti vann 1804. För landets frihet krävde Frankrike en betalning på 90 miljoner guldfranc (motsvarande cirka 20 miljarder dollar idag) för förlorad egendom. Många träd i Haiti fälldes och exporteras till Frankrike, för att betala av skulden.

Ett av de största problemen under senare årtionden har var ren avverkning, som svar på Port-au-Princes intensifierade efterfrågan på kol. Och de flesta människor i Haiti använder fortfarande använda ved eller träkol för matlagning.

En direkt effekt på denna skövling är jorderosion. Varje år spolas 60 kvadratkilometer mark bort. Det skadar även dammar, vägar, hus och mycket mer.

Jag har sett allt detta under min tid i Haiti. Det är verkligen sorgligt. Så jag är verkligen glad att se trädplanteringsprojektet som sker på Star of Hopes skola i Bois Negresse. Skolan förbereder kaffe- och grapefruktväxter att dela ut till barn i slutet av läsåret. Detta kommer bland annat att lära barnen hur man tar hand om träden, vilket är mycket viktigt för framtiden. Man kan verkligen se på bilderna att barnen är ivriga att lära sig mer om trädplantering.

Bilderna nedan av Tony Boursiquot, Star of Hopes projektledare i Haiti.

Foto: Tony Boursiquot

Foto: Tony Boursiquot

Foto: Tony Boursiquot

Foto: Tony Boursiquot

Text Dennis Thern, Foto: Tony Boursiquot

Bli Landsfaddereller ge en gåva som gör skillnad.

Dela med dina vänner: