På mindre än en minut, så var nära 300 000 personer döda, begravda under en stenhög från västra halvklotets mest förödande naturkatastrof.

Det jordskalvet nådde 7,0 på Richterskalan, och slog till 16:53 12 januari 2010, förminskade även byggnader till spillror, och fler än en miljon människor fick lämna sina hus och ödelade Port-au-Prince och städerna runt omkring.

Medan årsdagen är inte en officiell helgdag, betecknar Haitis övergångsregering 12 januari som “en dag för eftertanke om katastroferna och risker för Haiti.”

På årsdagen av skalvet, där även 300 000 människor skadades, uppmanar regeringen också att reflektera över den senaste katastrofen att slå till mot Haiti; orkanen Matthew. Stormen slet sönder landets södra regionen för drygt tre månader sedan, förstörde grödor, tusentals människor fick lämna sin hem och dödade mer än 900 och orsakade skador för 2,8 miljarder USD.

Idag är cirka 750 000 haitier fortfarande utan rent vatten för att dricka, använda vid matlagning och tvätt och många fler är i riskzonen för allvarlig svält. Haitiska regeringen och det internationella samfundet måste prioritera mat och säkert dricksvatten för att förhindra att människor dör av svält.

Haiti ligger i vägen för orkaner och det är i ett seismiskt aktiv zon. Geografi du inte kan göra mycket åt, men omvärlden måste hjälpa Haiti att förbereda sig så mycket som möjligt för kommande katastrofer.

Samtidigt finns det fortfarande 46,000 personer som bor i 31 provisoriska läger i Port-au-Prince-området, sju år efter jordbävningen utplånade deras hem.

Medan antalet representerar en 97-procentig minskning från de 1,5 miljoner hemlösa direkt efter tragedin, understryker det svårigheterna och de fortsatta utmaningarna för återuppbyggandet av nationen och huvudstaden.

Dela med dina vänner: