Sedan jag första gången besökte Haiti i maj 2005, så har jag varit där ett antal gånger och sammanlagt nästan två år. Senaste var i februari 2017 fyra månader efter orkanen Matthew drog in över landet.

Jag har sett fattigdom, elände och misär. Det är inte svårt att se i Haiti. 70% av befolkningen lever på mindre än 20 kronor om dagen. Landet är politiskt instabilt och skillnaden mellan rika och fattiga enorm. Det gör alltid lika ont inombords när man ser människor som lider, barn som tigger på gatan, barn som inte går i skolan på grund av fattigdom.

Men jag har sett väldigt mycket positivt också. Den utveckling som Hoppets Stjärnas projekt haft sedan jag var där första gången är fantastisk. Skolorna är stabila institutioner och en central punkt i byarna.

Barnen på Hoppets Stjärnas skolor får grundutbildning och daglig skollunch. De har tillgång till säkert dricksvatten och toaletter. Dessutom får barnen skoluniform och skolmaterial.

Vilken avlastning för familjerna och vilken skillnad det gör för familjekassan. Föräldrarna kan skicka barnen till skolan, och de vet att barnen får sina baskunskaper och lunch. Det måste vara en skön känsla för en mamma eller pappa som har svårt att sätta mat på bordet att kunna skicka sina barn till skolan och veta att de får en ordentlig lunch också. Jag har varit hemma hos många familjer, och de bor ju enkelt eller väldigt enkelt. De lever verkligen på marginalen. Och vetskapen att barnen får mat i magen varje gång de går till skolan är stor tillfredsställelse för dem. Det ger hopp om en bättre framtid.

Familjerna får detta tack vare Hoppets Stjärna och alla månadsgivare och sponsorer. Tillsammans gör vi stor skillnad. Och familjerna är så tacksamma. Man ser det på dem, man hör det när de pratar. Alla vill göra sitt bästa för sina barn och är otroligt nöjda med stödet.

Nu med den ökade politiska oron och allt högre priser på mat och annat så är barnens lunch hotad. Den hotas dras in minst en gång i veckan. Det behövs fler faddrar nu för att mätta barnen och rädda deras lunch. Jag har sett hur fadderskapet gör en enorm skillnad. Bara tanken att lunchen är hotad är jobbig att tänka på.

Klicka här för att bli fadder eller höja ditt fadderbidrag. Det kommer göra skillnad.

 

 

Dela med dina vänner: