Argentinas president Mauricio Macri tillträdde i december 2015. Ett år senare så borde hans politik börja ge resultat efter det han lovade i valkampanjen. Dock är det tvärtom.

Recession, budgetunderskott, ökade skulder och okontrollerad inflation sammanfattar det första året av Macris administration. För 2016 beräknas inflation stanna på 40% på årsbasis. Det märks väldigt tydligt för mig att priserna har gått upp. Inflationen är på den högsta nivån sen 2002.

Exporterna sjunker och kommer bli än mer koncentrerad till färre huvudprodukter. Den sociala påverkan är tydlig. Köpkraften sjunker, antalet fattiga ökar och klyftorna ökar. Köerna till socialtjänster och arbetsförmedlingarna ringlar sig allt längre.

Antalet fattiga når nya högstanivåer. Endast i det som kallas Greater Buenos Aires har mellan en och en halv och två miljoner nya fattiga 2017, medan siffran på nationell nivå är mer än cirka sex miljoner nya fattiga. I hela landet anses nu 15 miljoner av 45 miljoner vara fattiga.

I en ny undersökning tror 70% av befolkningen att den nya regeringen inte kommer uppfylla sina löften. Macri skyller problem på ett ”tungt arv” från tidigare ledare. Men minst 60% av befolkningen tycker inte att det går att skylla på längre.

Macri införde en hel reformer som borde locka tillbaka investerare, men det har inte hänt. Många trodde att saker som devalvering, avlägsnande av exportskatter, och borttagandet av bensinsubventioner skulle gynna statskassan, men så är inte fallet. BNP beräknas sjunka med 1,5% i år.

Finns det nån comeback för Macri och hans administration? Krisen från början av 2000-talet ligger som ett stort gråsvart moln över hela landet som inte vill spricka upp och glädja.Tyvärr kommer nog det förvärras ytterligare i landet.

Hur kommer allt detta påverka Hoppets Stjärnas arbete? Vi vet att 50% av befolkningen i Chacoprovinsen (där vi arbetar) är fattiga, bland indianerna är över 85% fattiga. Därför är det arbetet vi gör tillsammans med alla faddrars stöd viktigt och kommer vara det för en lång tid framöver. Vi behöver fler faddrar för Argentina gå till länken nedan om du eller nån du känner vill stödja arbetet i Argentina.

arg 1

Dela med dina vänner: