Den colombianska regeringen och vänstergerillan FARC har undertecknat ett historiskt avtal som formellt gör slut på 52 år av inbördeskrig och mycket lidande.

Det betyder att det längsta kriget i Amerikaregionen kommer till sitt slut. Kriget som påbörjades 1964 har dödat cirka 220 000 människor.

”Aldrig mer med behöver föräldrar begrava sina söner eller döttrar dödade av kriget”, sa Timochenko, FARC’s ledare.

Det är inga mer krig i Amerikaregionen nu, och hela området känns relativt säkert. Visst, det finns en hel del brottslighet och våld men det finns inga krig som involverar två länder eller rena inbördeskrig.

Men det finns mycket som ska göras innan landet och dess befolkning kan glädjas helt åt denna fred. 80% av de som dödats i konflikten har varit civila. Och tänk alla som tvingats fly från sina hem, eller som trampat på en landmina. Båda sidorna i konflikten har även anklagats för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Och alla är inte glada åt denna överenskommelse, då de ycker att gerillan kommer för lättvindigt undan.

Men det finns hopp om en ljusare framtid. Många hoppas nu också på en riktigt bra tillväxt när freden kommer. Det blir ett nytt kapitel i Colombia. Förhoppningsvis får alla ta del av den.

Hoppets Stjärnas arbete med landmineoffer fortsätter.A Cirec 1

col 1

col 4

col 5

Dela med dina vänner: