Vår lilla förskola ligger precis intill vårt center där vi har vår yrkesskola och en del andra aktiviteter. Det är alltid kul att besöka de minsta barnen i våra projektländer, och det var kul att vi fick tid att göra så idag. Vi har genom åren byggt förskolor och skolor ute i byarna där de flesta ur Toba-folket bor. Idag driver vi bara en förskola, och det är den här i Nam Qom.

Till minne av vår mångåriga medarbetare Alba Johansson så döpte vi om skolan i år. Det var hon och Kenth Johansson som kom till Chaco-provinsen i mitten av 70-talet för att börja arbetet. Det officiella namnet på skolan är UEGP Nivel Inicial Intercultural Bilingüe N231 “Alba Nora Sosa de Johansson”. Men vi kallar den bara Alba, då det är något lättare att komma ihåg.

Här sker undervisningen både på spanska och toba. Många av barnen från Toba-folket diskrimineras redan på förskolenivå, och vi anser att det viktigt att barnen får med sig språket och även kulturen från tidig ålder. Här får barnen lära sig siffror och bokstäver. De lär sig en massa olika saker de måste kunna när de börjar i grundskolan. De får leka och de får självklart även fika varje dag.

Det blev ett hyfsat snabbt besök då barnen skulle iväg till en närliggande grundskola för att bekanta sig med miljön inför den ”riktiga” skolstarten i vår. Men det var kul att se några aktiviteter och träffa de dedikerade lärarna.

Dela med dina vänner: