FN har äntligen erkänt att de är ansvariga för kolerautbrottet i Haiti under 2010 som sedan dess har dödat cirka 10.000 personer i landet.

Studier har visat att nepalesiska FN-soldater var källan till sjukdomen – men FN förnekade upprepade gånger förnekat ansvar tills nu. Kolerautbrottet har skyllas på läckande avloppsrör vid en FN-bas.Men FN säger fortfarande att det skyddas av diplomatisk immunitet mot krav på ersättning från offrens familjer.

Men nu utvecklar FN ett paket som skulle ge “materiellt bistånd” till koleraoffren i Haiti, som för första gången påvisar att en del människor kan få ekonomisk hjälp från FN.Inga fall av denna bakteriella infektion, som orsakar diarré, illamående, kräkningar och muskelkramper, hade registrerats i Haiti för ett sekel tills utbrottet i slutet av 2010.

Jag besökte FN-basen ligger vid floden där allt började 2010. Jag åkte också till ett sjukhus för att möta lidande offer. Det var hemskt att se allt lidande på flera olika orter i Haiti. Fruktansvärd situation, och dålig hantering av FN.

Hoppets Stjärna har i många år strävat efter att kunna ge sina fadderbarn och dess familjer tillgång till rent vatten. Detta aktuliserades efter jordbävningen 2010 och senare samma år vid kolerautbrottet. Hoppets Stjärna använde Aqua Care för att rena vattnet för att förhindra smitta. Paralellt så har man grävt brunnar och vattenstaioner vid alla sju skolor och i byarna vi arbetar. Tillsammans med kontinuelig utbildning så räddade och räddar dessa insatser sjukdom, lidande och död.

Jag har sett lidande av vattenbrist och kolerautbrottet.

Men jag har även sett vattenledningar dras i byar, vattenbrunnar grävas på skolor, vattenresovarer användas av bybeolkningen. Tillgång till vatten i byarna och skolorna har minskat sjukdomar och gett hopp inför framtiden. Arbetet med att gräva fler brunnar fortsätter kontinueligt.

Skänk gärna en gåva här på hemsidan. 

Haiti Cholera 1

Haiti Cholera 2

Haiti Cholera 3

Haiti Cholera 4

Haiti Cholera 5

Haiti Cholera 6

Haiti Cholera 7

Dela med dina vänner: