Jag är med Hoppets Stjärna i det stora flyktinglägret utanför Calais i Frankrike för tillfället. Här bor 3 500 flyktingar från norra Afrika, Syrien och övriga mellanöstern. De flesta har betalt stora pengar för att ta sig över Medelhavet i dåliga båtar. De drömmer om att komma till England för att utbilda sig, hitta jobb och få en nystart på sina liv.

 

Lägret öppnade i slutet av mars då myndigheterna stängde ett antal mindre läger och samlade alla i detta fyra kilometer utanför stan. Det är en vidrig plats. Små skjul av plast, grenar, lastpallar avlöser varandra. Stanken ligger där i bakgrunden hela tiden och är en blandning av ruttna sopor, brända däck och överfulla toaletter.

Det är kallt och dragit nu. Hur kommer det att se ut om ett par veckor när hösten knackar på dörren, och vintern är inte långt bort? Regn och kyliga vindar kommer göra denna odrägliga plats än värre. Hur länge orkar flyktingarna stå emot vädret? Kommer några lyckas smita på ett tåg och över till England? Kommer de ge upp? Kommer ”investeringen” i en flykt från krig och elände vara bortkastade?

Hoppets Stjärna har gjort en första insats. Nu vill man göra betydligt mer tillsammans den lokala samarbetspartner som arbetat i detta läger från dag 1. Skänk en slant i dag så man kan hjälpa dessa hårt utsatta människor till ett drägligare liv.

Jag kommer lägga upp mer text och info kommande dagar när jag har bättre uppkoppling.

ref small 1

ref small 2

 

Dela med dina vänner: