Filippinerna har behållit sin plats som en av de snabbaste växande ekonomierna i världen, med en tillväxt på mer än 6% för sjätte året i rad. BNP ökade 6,7% under 2017, och inflationen är hög. Tyvärr har gapet mellan de rika och fattiga fortsatt öka också. Dock har filippinska peson sjunkit de senaste perioden. Man får nu en bit över sex peso för en krona, det är länge sen jag kommer ihåg att det var så.

Filippinerna ser starkt ut, och närmaste åren ljusa ut. Bland annat håller President Duterte på att rulla ut ett ambitiöst program för förbättrad infrastruktur till en kostnad av 180 miljoner USD. Det innehåller planer för nya vägar och tåglinjer, inkluderat den första tunnelbanan i huvudstaden Manila.

Detta har dock skett till flera års ordentliga budgetunderskott vilket påverkar valutan negativt och ökar inflationen. Peson har en av den värsta utvecklingarna mot dollarn i Asien.

Experter påpekar att det nu gäller att hitta balans i ekonomisk tillväxt, budgetunderskott, valutautveckling.

I Manilas slumkvarter och för landets fattiga på landsbygden ser livet allt annat än ljust ut. Vore ju riktigt bra om allt fler kunde ta del av den växande ekonomin, men det är väldigt långt dit. FInns det nått hopp för de fattiga i Filippinerna?

Dela med dina vänner: