Colombia i Sydamerika är 2,5 gånger större än Sverige till ytan och har cirka 46 miljoner invånare. Man har en fantastisk natur, pulserande städer och vackra stränder. Ett av de mest kända attraktionerna är staden Cartagena och dess ”gamla stan”. En otroligt trevlig och vacker stadsdel i kuststaden i norra delen av landet.

Colombia har en mörk nutidshistoria med en 50-årig inbördeskonflikt som lämnat många döda och skadade. Denna konflikt mellan Colombias myndigheter och paramilitära grupper, brottssyndikat, och vänstergerillor har ofta hamnat i nån slags medieskugga och få rapporter går att få i svensk media.

De olika grupperna slåss för olika saker. En stor del av finansieringen för dessa grupper kommer från knark och även kidnappningar. Dock sedan några år tillbaka pågår fredsförhandlingar som ibland går bra och ibland mindre bra. Dock har man aldrig varit så nära fred som man är just nu. Landet anses allmänt säkert och man kan resa i de flesta delarna av landet som turist. Men blir det en hållbar fred så folket kan få lugn och ro och satsa på framtiden?

Landet har många sår att läka. 5,7 miljoner människor har tvingats från sina hem när framför allt gerillagrupper som FARC och ELN har tagit sig fram bland de fattiga i jakt på mark och makt.

Oavsett om det blir fred snart eller inte så är Colombia svårt drabbat av landminor. 11 000 människor har skadats eller dödats de senaste 30 åren av landminor. Många av dessa är barn. Colombia har nästflest landminneoffer i världen efter Afghanistan. Jag har träffat en hel del av dessa lemlästade landmineoffer. Horribla historier som de delar med sig. Barnen har bara varit ute och lekt eller varit på väg till skolan. Pang, så har deras liv förändrats för evigt.

Jag är glad att Hoppets Stjärna arbetar i Colombia sedan många år. Jag är också glad att samarbetspartnern är landets största organisationen som jobbar med proteser och rehabilitering för de som skadats av landminor eller på annat sätt. Jag har varit i Colombia och hälsat på denna välskötta organisation tre gånger. Det har alltid varit lika intressant och lärorikt. De gör ett jättejobb, och tillsammans med Hoppets Stjärna som partner så har mycket redan gjorts och mycket mer kommer att göras i framtiden.

Återkommer med fler inlägg om Colombia, arbetet där och människor jag har mött som fått hjälpa via Hoppets Stjärna.

Några bilder som visar både den fina naturen men även baksidan av konflikten med sprängda broar, och landminesanering.

colom 1

colom 2

colom 3

colom 4

Dela med dina vänner: