20 februari 2013
Colombia: Famlijen Lopez del 1

foto: Dennis Thern

Den väpnade och våldsamma konflikten in Colombia har pågått snart i 50 år. Just nu fredförhandlar vänstergerillan FARC och den Colombianska staten på neutral mark i Kubas huvudstad Havanna. Det går sådär, enligt de flesta experterna. Förhoppningsvis så kan en hållbar uppgörelse nås inom kort, även om de flesta tror det kan ta tid.

Konflikten har dödat en kvarts miljon människor och cirka 4-5 miljoner internflyktingar. Jag har träffa flera familjer som är på flykt i sitt eget land. Många trista historier. En av de familjerna var José och Nayibis Lopez och deras tre barn, som tvingats på flykt tre gånger.

De tvingades på flykt år 2002 från det lilla samhället Fundacias Magdalena när paramilitäriska grupper påstod att familjen samarbetade med FARC. José och Nayibis hotades till döden och hade inget val annat än att packa ihop och fly. De tvingades på flykt två gånger till under liknande omständigheter innan de hamnade i Villa Gloria utanför den colombianska kuststaden Cartagena.

Familjen bor i ett litet lånat dåligt byggt träskjul på cirka tio kvadratmeter. Man har två sängar, en fläkt och en teve. Längs väggarna ovanför sängarna hänger kläder, och leksaker.  Utanför det lilla rummet finns ett litet utrymme utan tak där man lagar mat.

Mamma Nayibis berättade att under torrsäsongen går det bra men när regnperioden kommer så ligger marken i och runt bostaden delvis under vatten vilket gjorde det väldigt jobbigt. Efter många år utan jobb så lyckades José äntligen få jobb som mc-taxichaufför. Det är bra för den fattiga familjen, som levt väldigt skralt och dåligt sen de flydde första gången. 

foto: Dennis Thern

foto: Dennis Thern

foto: Dennis Thern

foto: Dennis Thern

Text och foto: Dennis Thern

Bli Stjärnfadder du med eller ge en gåva som gör skillnad.