Ekonomin växer så det knakar i Filippinerna. Dock får alla inte vara med och dela på kakan. Många sitter fast i slummens Manila och de har små möjligheter att ta sig ut därifrån. Frågan är också om ekonomin växer tillräckligt snabbt för att ta hand om den explosionsartade befolksningökningen.

6883039986 25f4978282 o

Filippinerna fick officiellt under förra året 100 miljoner invånare. Dock visar en del statistik att de redan är 105 miljoner människor. Tyvärr registreras inte alla barn, sepciellt bland de fattiga och barn som föds utanför äktenskapet. 25 procent eller fler än 25 miljoner människor lever under fattigdomsgränsen. Genomsnittsbefolkningen blir allt yngre, hur ska de kunna ta sig ur den fattigdomsfälla som hela tiden växer?

Manila, med numera 25 miljoner invånare, anses vara “the call center capital” i världen. Att kunna vara duktig på engelska ger dig bra möjligheter till ett jobb på ett kundcenter för stora internationella företag. Det anses vara ett premiumjobb, och betalar cirka 3 500 kronor i månaden. Och då får du jobba i skift, oftast på natten för att passa andra tiszoner. 

Många filippinare arbetar också utomlands som arbetsinvandrare till mellanöstern eller andra rika länder. Lönerna är betydligt bättre än de i hemlandet. Och de pengar som skickas hem av utlandsarbetarna är en viktig del för att ekonomin och befolkningen ska överleva. Men ett utlandsjobb är inte bara pengar, du slipper också bo och vistas i de utbredda slumområderna med vad allt det innebär.

För att dämpa befolkningsutvecklingen så kom en ny lag för ett par år sen. Hälsoarbetare än nu skyldiga att dela ut kondomer, p-piller och information om sterilisering.

Hoppets Stjärna har arbetat i över 30 år i landet med främst utbildning och det är kul att se att många av eleverna kommit ut i arbetslivet som lärare, sjuksyster och många andra yrken. Jag är glad att jag får åka tillbaka och se utvecklingen för Hoppets Stjärnas arbete på nära håll.

Dela med dina vänner: