Igår var vi i Boyer, ett projekt som är rätt lätt att ta sig till. Det är “bara” slingra sig ut till National Hightway 3, och följa den upp för berget och ner för berget. Det är en behaglig resa utan större trafik, och man är framme på en dryg timme. Star of Hopes projektledare Tony berättade annat var det för 20 år sen, då tog samma resa minst tre timmar längs en riktigt dålig grusväg.

 

Boyer ligger vackert i en dal nära det lite större samhället Mirebalais. Skolan har detta läsår 640 elever från förskolan upp till årskurs 10. Man bygger ut med ett läsår för varje år tills man når förskolan plus 12 årskurser. Att erbjuda fler årskurser än grundskolans sex årskurser blir ett allt större krav från myndigheterna. Dock är stödet från samma myndigheter begränsat eller obefintligt.

 

 

Byns ledningsgrupp och skolan är väldigt måna om barnens bästa och dedikerade att utveckla arbetet. Boyer är torrt och varmt. Vatten har varit problem tidigare. Men 2011 byggde Star of Hope en stor fin vattentank på skolgården och sedan dess har barnen alltid tillgång till säkert dricksvatten, vilket är skönt att se. Man har och också numera handtvättningsstation och fina toaletter. Lägg till skollunchen och dessa saker tillsammans är otroligt viktiga för barnens hälsa och välmående. Nog så viktigt när man ska lära sig a-b-c och 1-2-3.

 

Jag hjälpte Tony att fota alla barnen för databasen som uppdateras regelbundet så man har koll på fadderbarnen. Vi delade även ut “special gift”, dvs pengar som barnens faddrar skickar till exempel till födelsedagar, jul eller när de vill ge något extra. Otroligt uppskattat. Och barnen är smarta. Ingen jag kollade med skulle köpa leksaker. Det var hönor för uppfödning, skolskor och fina kläder till jul som stod på shoppinglistan.

 

I soluppgången om ett par timmar bär det av till Rigaud. Ser fram mot att se den nya skolan. Hela förskolan och grundskolan är nybyggd sedan jag var här senast. Den äldre och renoverade byggnaden används till årskurs 7 och uppåt plus sömmerskeskolan.boyerX 1

 

boyerX 2

 

blogg 3

 

boyerX 4

 

boyerX 5

 

Dela med dina vänner: