Ett besök i Bois Negresse och på Star of Hopes skola där är alltid annorlunda. Först är vägen dit väldigt speciell. Det är en extremt dålig grusväg som leder över höga bergskammar, ner i djupa dalar och upp igen, innan man kommer in i en vacker barrskog på 1 600 meters höjd.

För det andra är det alltid en kul och positiv upplevelse när man väl kommer fram. Barnen är glada och uppspelta över besöket i denna avkrok. Byn ligger nära gränsen mot Dominikanska Republiken och en rätt glömd del av landet från myndigheterna.

Man blir alltid välkomnad med flera sånger av de drygt 400 eleverna när man kommer till skolan vilket är jättehärligt att se och höra. Skolan har nu tre byggnader, två gedigna och en tillfällig skolbyggnad. Man hoppas ha kompletterat byggandet så alla årskurser har riktiga klassrum inom några år. Det är fantastiskt att se barnens vilja att lära sig i klassrummen, och lika kul är det se de leka under rasterna.

Byledningen, skolan och barnen är väldigt glada för allt stöd de fått genom åren. De är särskild glada åt byfadderprojektet Skorped i Sverige som varit där ett par gånger på besök och även sponsrat en av skolbyggnaderna och utrustningen i den.

Vattentillgången i området är dålig. Skolan har en fin brunn så alla barn har tillgång till dricksvatten, men i byn är det svårt med vatten. Efter regnet fallit så kan man se folk samla på sig vatten från pölar här och där. Jag såg en kvinna hälla upp pölvatten i en balja som hon sedan tvättade familjens kläder i. I en annan pöl samlade en man på sig 60 liter vatten innan han lastade dunkarna på sin mule. Vattnet skulle han använda till att vattna sina grödor.

Dagen avslutades med ett besök på lokala marknaden som sker på onsdagar. Där var det full fart på försäljningen. Jag såg flera av fadderbarnen som var nere och handlade basvaror åt sina familjer.

Vägen tillbaka hem var lika lång, krävande och vacker som resan dit.

Blog bois negresse 1

Blog bois negresse 2

Blog bois negresse 3

Blog bois negresse 4

Blog bois negresse 5

Blog bois negresse 6

Blog bois negresse 7

Blog bois negresse 8

Blog bois negresse 9

Blog bois negresse 10

 

Dela med dina vänner: