Idag besökte vi familjen Catori. Jag besökte dem förra året och de bodde trångt flera familjer i samma hus. Mamma Miriams man hade lämnat henne och parets tre barn, så hennes stukade familj delade bostad med flera av hennes syskon och deras familjer. Trångt och bökigt. På tomten stod en halvfärdigt hus som var tänkt för Miriam, hennes man och barnen. Men när han lämnade så blev huset aldrig klart. Det fanns helt enkelt inga resurser.

Jag rapporterade om detta inom Hoppets Stjärna. Ett upprop gjordes och tack vare generösa gåvor från Hoppets Stjärnas givare kunde vi färdigställa huset under 2019. Familjen Catori – mamma Miriam, och hennes barn Cristian, Maira och Saira – kunde sen flytta i sin nya bostad.

Miriam är väldigt glad och tacksam. Tidigare hade ett rum för fyra personer i ett större hus, nu har de ett eget hus delat på två rum. Nu har de ett separat sovrum och sen det främre allrummet där de umgås. Där gör barnen sina läxor och det är ju en klar förbättring.

Bostaden har även fått ett ordentligt plåttak och ett välgjutet cementgolv, och fönstren har fina träluckor.

Cristian, 13 år, går nu i årskurs 7 och hans favoritämne är matte. Tvillingarna Maira och Saira är 9 år och går i årskurs 4. Saira gillar matte som sin storebror, och Maira tycker språk är roligast.

Alla tre barnen hjälper till i hemmet med olika sysslor: sopa golvet, hämta vatten i gårdens brunn, köpa något i närbutiken med mera. På gården går en tupp och några hönor vilket regelbundet ger ägg till familjen. Längs en vägg odlas några grönsaker och växter.

Cristian älskar fotboll och spelar så ofta han kan. Tjejerna gillar att göra hantverk, både i skola och hemma. Deras morfar jobbar med lera och gör olika prydnadsföremål och säljer. Detta hantverk är något som tjejerna gillar och försöker lära sig. Att göra olika saker i lera är en långvarig tradition inom Toba-folket.

På lördagarna går Miriam tillsammans med Saira och Maira och sänder lite radio i byns lokalradio som är till för de inom Toba-folket. Något som alla tre tycker är kul att hålla på med.

På söndagarna hjälper Miriam till i söndagsskolan som drivs av pastor Kenth Johansson. Där är barnen uppdelade i två grupper beroende på ålder. Maira och Saira som kommer dit varje söndag gillar att lära sig om bibeln, sjunga psalmer och uppträda. På söndagskvällar är det mässa från klockan 19.30 som avslutas fram emot midnatt.

Familjen har via den egna bostaden fått en stabilare grund att stå på och framtiden ser ljusare ut. Då Miriam har svårt att hitta jobb under den rådande krisen så är det knapert, men de matpaket familjen får varje månad gör stor skillnad. De får pasta, mjöl, matlagningsolja och annat från Hoppets Stjärna som gör att de har tillgång till lite mat i alla fall.

Det var kul att besöka familjen igen. Nu har de fördelaktigare förutsättningar för en bättre framtid i alla fall.

Allt gott! / Dennis

Dela med dina vänner: