Argentinas ekonomi skakas av nya djupdykningar och skandaler.

Internationella Valutafondens exekutiva styrelse godkände i onsdags ett lån på 50 miljarder dollar för Argentina, vilket gör det till det största lånet i institutionens historia.

President Mauricio Macri sökte fondens bistånd i början av maj då den argentinska peson hade fallit fritt och den allmänna oron över Argentinas ekonomi ökade. Peson har sjunkit 32 procent hittills i år, en av den värsta utvecklingen av alla tillväxtmarknader. Inflationen var bara 24 procent under 2017, ner från ohyggliga 47 procent året innan. Den är fortsatt hög under 2018. Vilda och organiserade strejker genomförs varje vecka av olika arbetsgrupper i hela landet.

I början av maj höjde Argentina sina räntor till 40 procent i ett drastiskt försök att hålla nere den inhemska inflationen och stabilisera sin valuta. Att då vända sig till Internationella Valutafonden var en stor politisk risk för Macri. Många argentinare skyller på att Valutafondens dåvarande låns åtstramningspolitik för försämringen av den ekonomiska krisen 2001-2002 som försatte miljoner i fattigdom.

Valutafondens beslut tillåter att de argentinska myndigheterna omedelbart kan låna 15 miljarder dollar, enligt uttalandet. Halva beloppet, eller 7,5 miljarder dollar, kommer att användas för budgetstöd. De återstående 35 miljarder dollarna som finns tillgänglig kommer att ställas till förfogande under arrangemangets löptid på tre år, efter noggranna kvartalsvisa granskningar av styrelsen.

Argentinas reformer har fyra huvudmål – uppnå ett finanspolitiskt balans år 2020, lägre inflation, se till att reformer inte negativt påverkar “sårbara” argentinare och minska belastningen på regeringens betalningsbalans.

Hoppets Stjärna har arbetat med några av de mest sårbara i landet sedan 1972. Den utsatta minoritetsgruppen Toba (Toba-folket är ursprungsbefolkningen och kallas även Qom) i Chacoprovinsen har fått hjälp och bistånd sedan 1977, och arbetet fortsätter, men påverkas självklart av alla dessa ekonomiska reformer som går baklås och förvärrar den ekonomiska situationen bland de mest utsatta grupperna i landet.

En tredjedel av befolkningen i landet anses fattiga, i Chaco lever varannan människa under fattigdomsgränsen. Bland minoritetsgrupperna, inklusive Toba, lever 80 procent i fattigdom.

Tillväxten i Sydamerika näst största ekonomi kommer att minska i år jämfört med förra, men bör återhämta sig till en “anständig takt” 2019, enligt valutafondens förhoppningar.

Jag undrar vad som händer om dessa nya reformer och tillskott av pengar inte ger förväntat resultat? Vad händer om alla grandiosa planer faller samman igen? Hoppets team på plats har kämpar i många år för att hjälpa de utsatta i Chaco, och kommer göra så fortsättningsvis. Men denna kris kommer påverka arbetet, tyvärr.

Vill du veta mer om vårt arbete i Argentina klicka här.

Klicka här för att bli månadsgivare och hjälp oss att göra skillnad för de utsatta i Chaco, Argentina.

 

Dela med dina vänner: