En skolstart är något speciellt.
En dag av förväntan, fjärilar i magen och den där känslan av att påbörja en resa.

Pandemin har gjort den här dagen extra speciell, för många barn har väntat på en ny skolstart i två års tid. Hjälp oss att välkomna dem tillbaka!

Tänk dig att du är en sjuåring i Haiti…
Du har aldrig gått i skolan, men du har avundsjukt sett dina syskon lämna hemmet om morgnarna. Du har beundrat deras skoluniformer, sett skolböckerna de kommit hem med, hört sångerna de övat på och lyssnat andäktigt när de berättat vad de lärt sig. När du passerade skolan med din mamma nåddes du av dofterna från skolköket och kände hur det vattnades i munnen. Dina föräldrar hade inte tillräckligt med mat den dagen, men dina äldre syskon fick äta sig mätta under skollunchen. Och nu, nu är det din tur. Det här är din dag.

Vilka äventyr väntar dig i Hoppets Stjärnas skola?

Tänk dig att du är nio år och bor i Jimba i Kenya…
Du hann inte ens börja första klass förrän myndigheterna beordrade att alla skolor skulle stängas.
Tack och lov fann dina lärare en lösning: ”Om inte barnen kan komma till oss, då får vi komma till barnen!”
Med munskydd, skolböcker, planscher och griffeltavlor gav de sig ut i byar och slumområden. Där lyckades de ordna lektioner utomhus med trädkronor som skugga och trädstammar som fästpunkter för sina griffeltavlor. Tack var deras uppfinningsrikedom har du fått lära dig saker även under pandemin. Nu är du redo för årskurs tre – och äntligen ska du få sitta i ett riktigt klassrum! Äntligen ska få äta frukost och lunch från skolköket och leka med dina kompisar på rasterna.

Äntligen är väntan över!

Tänk dig att du är elva år och bor i Taytay i Filippinerna. Det är dags att börja femte klass…
Du älskar skolan, men du har tvingats studerat hälften av dina år i grundskolan på distans. De åren har varit tuffa – för hemma hos er finns ju inget internet. Istället har dina föräldrar fått hämta utbildningsmaterial på skolan ihop med frågeformulär. Det är dina formulärsvar som dina lärare betygsatt i två års tid. Dina föräldrar har försökt hjälpa dig med så gott de kan, men det blev snarare du som fick lära dem. Till skillnad från dig fick de ju aldrig någon chans att ta examen.

Varje dag i två år har du längtat tillbaks till Hoppets Stjärnas skola – och idag är väntan över.

Äntligen ska du få återse dina vänner och få all den lärarhjälp som du behöver!

Skolbarnen i Haiti, Kenya, Filippinerna och våra andra länder delar inte bara en längtan tillbaks till skolan.
De delar också känslan att varje skoldag är en dyrbar gåva som inte kan tas för givet, och som ger dem chans att få ett bättre liv än sina föräldrar.

Den tanken tänder deras hopp!

 

Var med och gör barnens första skoldag oförglömlig! >>>

 

Dela med dina vänner: