Redan på krigets andra dag begav sig eldsjälar från Star of Hope Romania till Ukrainas gräns.
Med ditt stöd har vi hjälpt över 12 000 ukrainska flyktingar sedan dess.
– Målet är att de ska få leva ett normalt liv här, säger vår rumänska verksamhetschef Aura Vatamaniuc.

Star of Hope Romanias insatser för flyktingfamiljer startade vid gränsövergångarna utanför Siret och Husi, där vi tidigt lade extra fokus på flyktingar med funktionsnedsättning.
– Det kom sig naturligt eftersom det är en målgrupp som vi jobbat med i över 30 år, säger Aura Vatamaniuc.

Idag jobbar tre arbetslag i tre skift för att möta behoven. Vid första mötet erbjuder vi de flyende familjerna vatten, mat, medicin, hygienartiklar och emotionellt stöd. Därtill ordnas olika aktiviteter för barnen som hjälper dem att koppla bort sina krigsupplevelser för en stund och bara vara barn igen. Många familjer har fått tak över huvudet på våra rehabiliteringscenter i Iasi och Dorohoi.

Den 25 augusti besöktes centret i Iasi av Sveriges Rumänienambassadör Therese Hydén, som lovordade arbetet. Våra insatser har också uppmärksammats av Unicef, som efter studiebesök vid center och gränsövergångar valt att inleda ett samarbete med Star of Hope Romania. Tack vare det kan vi nu ta oss an en ny grupp flyktingar. Vi ger dem logi, mat, kläder, hälsovård, utbildning, fritidsaktiviteter och rådgivning. På utbildningsfronten prioriteras bland annat kurser i rumänska och engelska.

Totalt omfattas 4 330 ukrainska barn av den här satsningen.
– Vi är glada över att få samarbeta med Star of Hope, säger Gabriel Vockel, ställföreträdare för Unicef i Rumänien.

De barn som har funktionsnedsättning får tillgång till rehabilitering på Hoppets Stjärnas center i Rumänien. Där jobbar vi bland annat med fysioterapi, talpedagogik och kognitiv beteendeterapi.
– Det här handlar främst om barn med Downs syndrom, autism och cerebral pares, berättar Aura.

Auras hjärta klappar lite extra för alla ensamstående mammor hon har mött. De som inte var ensamstående för ett halvår sedan, men som tvingades ta farväl av barnens pappor i Ukraina. De som nu tvingas bygga upp sina liv på nytt, på egen hand, utan en stabil grund att stå på.

– Vi har hjälpt vissa av dem att återfå ekonomisk trygghet, säger Aura. Vid varje center och gränsövergång jobbar det nu minst en flykting som vi har anställt. På så vis får dessa mammor chans att hjälpa sina landsmän och samtidigt förtjäna sitt eget uppehälle.

Aura är stolt över allt gott som gjorts, men poängterar samtidigt att arbetet måste fortsätta. För en familj på flykt kan Hoppets Stjärnas hjälp göra all skillnad i världen.

Ge en gåva till det fortsatta arbetet i Rumänien >>>

 

 

 

 

Dela med dina vänner: