GranskadGodkandGG 2016 2

Minns du din första skoldag

bag5

För många av oss är det ett minne som aldrig riktigt bleknar.
Doften av sensommar, suddgummin och nya böcker.
De ljud som fyller skolgården: Sorl, lek och skratt.
De tusen fjärilarna i magen. Känslan av spänd förväntan inför all det nya som väntar.
Dina steg på väg mot klassrummet, där den blygsel som får dig att tveka tampas med ben fulla av spring.
Den sprudlande glädjen över att du, likt dina äldre syskon, vänner och kusiner före dig, äntligen har fått din alldeles egen skolväska med pennor och skrivböcker.
Du bär den med stolthet och har aldrig förr känt dig så stor.

Den känslan, och den glädjen, blir extra viktig i länder och samhällen där ingen kan ta utbildning för givet. I utsatta områden kan skolan vara den enda ljuspunkten, och den enda möjliga vägen upp ur misären. Vårt första intryck av skolans värld är avgörande för vilken inställning vi får till de terminer som väntar oss, och en glädjefylld start på skoltiden banar väg för en glädjefylld fortsättning.

Därför satsar vi på att förgylla den där första skoldagen lite extra för våra barn i skolor runt om i världen. Sådant som pennor, kritor, block och skolväskor låter inte särskilt märkvärdigt för oss svenskar – men för många av våra barn är det de finaste presenter de nånsin fått.

Nu har du chansen att ge ett utsatt barn två fantastiska gåvor på samma gång: Skolmaterial – och en livsomvälvande känsla.

För om vi går tillbaka till den där första skoldagen, och stannar vid det ögonblick när du kliver in i en ny värld, är det något som bubblar inom dig. Du känner i hela kroppen att det är nu, precis nu, som framtiden börjar. Sådant framtidshopp är bland det allra finaste, och viktigaste,
du kan ge till ett utsatt barn.

Var med du med och ge ett utsatt barn en skolväska och framtidshopp!

soh reforestation project in b negresse 8

Det finns goda skäl till att regnskogen brukar kallas för jordens lungor. Utan träd som syresätter luften skulle varken djur eller människor kunna leva på jorden.
Haitis regnskog andas inte längre – och det måste vi ändra på. 

soh reforestation project in b negresse 2

Vi svenskar har förmånen att få leva i ett skogsklädd, grönskande land, och det känns svårt att ens föreställa sig vårt land utan träd – men Haitis folk behöver bara se sig omkring för att mötas av den verkligheten. Under nästan ett sekel har de fått se sin storslagna natur stympas och skövlas tills nästa ingenting finns kvar, och det påverkar så mycket mer än luftens renhet och naturens skönhet. Utan trädens skyddande rötter eroderar marken, och naturkatastrofer blir värre när det inte längre finns några naturliga skyddsbarriärer som bromsar vind och vatten.

Därför känns det fantastiskt att vi nu kan vara med och vända utvecklingen. Det handlar dels om att ge Haiti sin natur tillbaka, ett träd i taget, men också om att förmedla viktiga kunskaper och värderingar till de små som en dag ska ärva landet. Varje barn som deltar kommer bära med sig insikter om vikten av hållbart tänkande och att värna om sin natur, så att de kan fatta sunda beslut när det blir deras tur att leda landet vidare.

Sist men inte minst handlar det här om att ta en av vår tids ödesfrågor på allvar: De eskalerande klimatförändringarna. Köp träd för egen del, eller ge bort dem i present till någon som du bryr dig om! Vår planet behöver läkas, och för varje träd som gror kan du rädda en liten del av den. Var med och ta den chansen!

ulrika signatur      ulrika kallin ny

Ulrika Kallin, Verksamhetschef

 

Gå till hoppfull.se för att köpa träd eller ge bort dem i present

eller

Ge en gåva här om du vill hjälpa till att göra Haiti grönt igen!

 

1707 Manadsfolder

Läs mer om trädplanteringen på Haiti

 

 

Trinidadkampanj 2017 m logga

Trinidads barn behöver oss!

I 30 års tid har Hoppets Stjärna byggt upp en verksamhet som gett hopp och framtidsutsikter till slummens mest utsatta barn i Trinidad. Nu hotas verksamheten av nedskärningar eftersom antalet faddrar inte räcker till. Låt det inte hända! Du kan se till att barn får gå i förskolan, och på så vis tar det första steget mot ett bättre liv. Bli förskolefadder!

Gå till Fadderjakten för att läsa mer om våra fadderskap