GranskadGodkand GG 2017

manadens brev fran ulrika linje

När jag skriver det här har stora snöflingor bäddat in skogen utanför mitt fönster i en gnistrande vinter-skrud. Jag gläds över snötäcket, för det känns som att det är precis så här en riktig vinter ska vara …

… men det är ju lätt för mig att säga. Jag kan ta en promenad, njuta av det vackra landskapet och sedan återvända in till värmen. För den som saknar möjligheten att bli varm igen lär snö och kyla fylla kroppen med helt andra känslor. Jag har själv besökt byn Dimancheni i Rumänien, så jag vet hur usla bostäderna är där, och det tvingar mig att inse hur mycket de måste frysa nu.

Jag tänker på de gånger när jag själv har frusit riktigt mycket. När händerna är stela, luften svider i lungorna och tårna känns som om de håller på att trilla av. Vi har nog alla upplevt det någon gång – men vi har i den stunden också vetat att kylan har ett slut; att vi rör oss mot en tidpunkt eller plats där vi får värma oss igen. Tänk dig då hur det skulle kännas om du vet att kylan kommer följa efter dig vart du än går.

Vi som bor här uppe i Norden kan förstå den känslan bättre än de flesta – så hur skulle vi kunna vända ryggen till ett stelfruset barn? Om det är några som ska rycka ut och hjälpa dem som fryser i Rumänien nu är det väl vi, som vet vad de går igenom?.

Tveka inte. Ditt uppdrag är enkelt, men också avgörande: Värm ett barn som fryser!

ulrika signatur      

Ulrika Kallin, Verksamhetschef

Ja, jag vill ge värme till de som fryser!

 

Nu är det jul igen - och inte bara i Sverige!

bild julfest rumanien

Julglädjen når ut till vartenda barn vi kämpar för, i varje land där vi finns på plats. Därför vill vi dela med oss av härliga julhälsningar från Sydamerika, Karibien, Europa, Afrika och Asien. Följ med oss på resan!

 

jul haitiI Haiti faller aldrig någon snö, men barnen väntar ivrigt på en farbror från Nordpolen. Jultomten, eller ”Papa Noël” som de kallar honom, får äran för de julklappar som barnens föräldrar lyckas ordna fram. Liksom oss svenskar, och till skillnad från britter och amerikaner, firar Haitis familjer julafton mer än juldagen. Då sitter de uppe och vakar, ända in på natten till juldagen, i väntan på Jesu födelse. I alla våra skolor ordnas julfester som med åren blivit en kär tradition – även för personalen.
- Det är enda dagen på året då barn, lärare och personal får fira en glädjestund tillsammans som inte har någonting med jobbet att göra, säger vår fältansvarige Tony Boursiquot. Vi dansar tillsammans, äter, skrattar och njuter av julfirandet.

 

jul ghanaI Ghana har de många olika stammarna sina egna högtider och fester, men julen är den enda stora högtid som alla firar tillsammans. Hoppets Stjärnas skolor smyckas med såväl julpynt som barnens julteckningar, och alla får vara med när det vankas julfest med julsånger, dans, mat, godis och julklappar.

 

  

jul lettlandI Lettland har många som tradition att basta på julafton, innan man äter julmiddag och besöker kyrkan. I våra skolor börjar julförberedelserna redan under höstlovet, och utsatta familjer får extra stöd och gåvor lagom till jul.

 

 

 

jul argentinaI Argentina infaller julen under årets hetaste tid och förknippas med svalkande drycker och saftiga sallader. Många familjer unnar sig under julveckorna kött från en gris eller get som de själva har gött och slaktat – men de fattigaste familjerna har ibland inte råd med någon julmat alls. Hoppets Stjärna är därför mån om att alla barn och familjer som berörs ska få god mat att fira med. Vi har vår egen jultradition: Att besöka de fattigaste familjerna med en julkorg full av varor som mjöl, socker, ris, nudlar, majsmjöl, fikabröd, pudding, nougat, praliner, frukt, argentinskt yerba-te och alkoholfri cider. 

 

jul filippinernaI Filippinerna ses julfirandet som så viktigt att alla arbetsgivare är skyldiga enligt lag att betala ut dubbla månadslöner just i december. Hoppets Stjärna firar genom att anordna julfester för varje årskurs på varje skola, där barnen uppträder med sång och skådespel innan det är dags för julklappsöppning och julmiddag. 

 

  


Om Hoppets Stjärnas julfester

Under parollen ”Årets gladaste” har Hoppets Stjärna sedan millennieskiftet ordnat julfester för tiotusentals barn runt om i världen. Enbart i år kommer tusentals barn i fem världsdelar att få ta del av festligheterna.

ulrika tack

Julen - en tid för glädje och hopp!

Jag har arbetat för Hoppets Stjärna i över 30 år, och därför var det extra efterlängtat när jag häromveckan fick förmånen att besöka Argentina för första gången. Det var en fantastisk upplevelse att få möta de barn som jag i alla dessa år har jobbat för på avstånd.

Under några dagar fick jag möjlighet att se hur de lever, och hur hårt de kämpar – men jag fick också se deras glädje och ta emot kramar som var så innerliga att de värmde ända in i hjärtat. Vid vår yrkesskola visade de upp hantverk som de skapat själva, och mitt bland allt fantastiskt fann jag bedårande, virkade små tomtar. Julen närmar sig nämligen även i Argentina, och även bland de mest utsatta barnen lyste förväntansfulla ögon. De längtar, för de vet att Hoppets Stjärna varje år ser till att julen också når till dem.

För mig är det här vad julen handlar om: Tindrande barnögon som strålar av förväntan. Mitt bland alla svårigheter kan en julfest verka oviktig, men barnens längtan säger något annat. För dem som aldrig annars kan unna sig något extra ger julfesterna inte bara glädje, utan också hopp – och hopp ger drivkraft att kämpa vidare.

Tänk då vilken härlig möjlighet vi har att tillsammans uppfylla barnens drömmar! I sann julanda, var med och ge barn runtom i världen en helt fantastisk jul!

Med önskan om en god jul och ett gott nytt år,

ulrika signatur      

Ulrika Kallin, Verksamhetschef

Var med du också och förgyll julen för utsatta barn med en oförglömlig julfest!