GranskadGodkand GG 2017

head ryssland

borstjtj

En av Rysslands absolut mest spridda maträtter är rödbetssoppan Bortsjts. Att äta soppa i Ryssland är nästan lika naturligt som att andas eller i varje fall att äta. För våra fadderbarn är en dag utan soppa en dag så har de i princip inte ätit. I soppan ska du naturligtvis ha en rejäl klick Smetana.

Här hittar du recept på både borsjtj, smetana, blinis och en rysk frukosträtt som framför allt äts till påsk.

Borsjtj

- rysk rödbetssoppa, 6 portioner

Det här behöver du:
6-7 råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 gula lökar
1-2 morötter
1 bit vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)


Gör så här:
Skala rödbetor, lök och morot. Strimla eller riv grönsakerna, utom en av rödbetorna. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter. 
Riv den sista rödbetan fint och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt.
Servera soppan med en klick smetana och grovt bröd.Rysk Pascha

I Ryssland infaller påsken en eller två veckor senare än hos oss eftersom man där följer den ortodoxa kalendern. Höjdpunkten under påsken infaller under påsknatten då det hålls midnattsmässa. Folk har då med sig mat i korgar till kyrkan för att få den välsignad. En av rätterna som nästan alltid finns i korgen är Pasha. I korgen finns även alltid ägg, som precis som hos oss äts i massor under påsken. Då midnattsmässan är slut är också fastan slut och festen kan börja.

I Ryssland är pasha även ordet för själva påskhögtiden. Ordet Pasha har egentligen sitt ursprung i judarnas uttåg ur Egypten. Det är en tradition som har förvandlats till påsk under kristendomen och kommit till Ryssland med den ortodoxa tron.

Det här behöver du:
ca 6 portioner
100 g smör
1 kg kvarg
3 äggulor
¾ glas socker
½ glas russin
Hackade nötter, suckat, vanilj
2,5 dl smetana eller vispgrädde


Gör så här:
Smält smöret på låg värme. Tillsätt kvargen och rör ihop. Vispa äggulorna lätt med sockret och rör ner i kastrullen som står på spisen på låg värme. Det får inte koka.
Lägg till frukterna och nötterna. (Övriga vanliga kryddor är rivet citronskal, korinter eller pomeransskal.) Till sist vispar du smetana och blandar i kastrullen.
Häll smeten i ett durkslag som har klätts med en grov handduk så att vätska kan droppa bort. Låt pashan rinna av i kylskåp ett dygn.
Vält upp på ett fat strax innan servering.
Om du har en pashaform eller annan form med vackert mönster kan du ett par timmar innan serveringen häll över smeten i den, så får du ett vackert mönster på pashan när du serverar.

Blinis

Det här behöver du:
Recept för ca 4 personer 
10 g jäst 
2 ½ dl ljummen mjölk 
1 ½ dl bovetemjöl 
1 dl vetemjöl 
¾ dl gräddfil, eller smetana 
1 äggula 
1 krm salt 
1 äggvita 
lite smör

En frasig väljäst blini är god festmat som uppskattas av de flesta. Passar som förrätt eller lite festligare kvällsmål. Blinisen kan du enkelt göra helt glutenfria genom att enbart använda bovetemjöl och tillbehören går att variera efter smak och vad som finns hemma.
Smeten kan stå i kylskåp i flera dygn innan man steker den. Äggvitan rörs i alla fall alltid i strax innan stekning det är den som ger plätten luftighet.Smetana

Smetana är en tjock syrad grädde och en mycket viktig ingrediens i det ryska köket. I Sverige ersätts den så gott som alltid med gräddfil, en blek kopia i ryska sammanhang. Om du vill pröva den riktiga ryska varianten kan du enkelt göra din egen smetana.

Det här behöver du:
1 liter Vispgrädde
2 msk Ättika; naturättika eller god vinättika


Gör så här:
Slå grädden i en plastbunke. Tillsätt ättikan och rör om väl. Låt bunken stå i kylen 2-3 dagar, eller tills grädden surnat till fil. Rör om igen och täck grädden med en tjock fuktig servett. Servetten ska ligga direkt på grädden, då suger den upp allt vatten som finns i grädden som tjocknar efterhand till Smetana.
Förvara den färdiga smetanan i kylskåp. Smetana används i alla ryska soppor och i de flesta såser till avredning och så givetvis som den är till Blinis.
Om du tycker det låter mycket att göra en hel liter Smetana, går det utmärkt att dela receptet på hälften eller på en fjärdedel.

Kortfakta Ryssland
Ryssland

Antal invånare: 141 927 297
Statsskick: Förbundsrepublik
Yta: 17 075 200 km2
Huvudstad: Moskva
BNP per invånare: 16 160 520 USD
Valuta: Ryska Rubel
Språk: Ryska
Viktigaste exportvaror: Petrolium, naturgas, metaller och timmer
Religion: Rysk-ortodoxa kyrkan