GranskadGodkand GG 2017

head kenya

Även på våra skolor serveras ugali, men inte varje dag, foto: Dennis Thern

Våra fadderbarn i Kenya äter mycket ugali, en gröt gjord av majs som fungerar lite som vår potatis. Ugali är billigt och äts framförallt av de fattiga men också av medelklassen.
I Kenya är majsen mer vit än den gula majs vi är vana vid så ugalin är lite gråvit i färgen och kanske inte någon kulinarisk läckerhet precis, men den kan vara väl värd att pröva, i varje fall om man befinner sig i Kenya. De som har det lite bättre ställt äter gärna kött. Vanligast är nötkött, get och lamm, även grillad kyckling är också vanligt. Till köttet äter man oftast ris, matoke (mosade gröna bananer) eller ugali, även sötpotatis är vanligt. Maten är vanligtvis inte så stark kryddad, förutom längs kusten där man via handel haft kontakt med både araber och indier.

Kycklinggryta med Ugali och spenatröra

Kuku (kycklinggryta) cirka 4 personer
Detta behöver du:
1 kyckling 
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ungefär 4 cm lång)
4 tsk soya
1 msk olja
2 morötter
1 grön paprika
3 stora och ordentligt mogna tomater
1 rödlök
1 msk curry
Chilipeppar
1 burk kokosmjölk
Svartpeppar
Salt

Gör så här
Skär kycklingen i delar (vingar, klubbor, bröst och så vidare). Stöt vitlöksklyftorna och ingefäran i en mortel. Blanda lite salt, soya, matolja, vitlöken och ingefäran i en bunke. Lägg i kycklingdelarna och blanda väl.


Skär morötterna och paprikan i små, tunna stavar. Skala tomaterna och riv dem fint i rivjärn. Finhacka löken. Sätt löken på stekning tillsammans med oljan och stek tills den blir riktigt brun. När löken börjar bli klar läggs morots- och paprikabitarna i stekpannan och steks ett tag.

Stek samtidigt kycklingen i en annan stekpanna eller gryta och vänd den ofta tills den får ordentligt med färg, ungefär som en grillad kyckling.

Tillsätt den rivna tomaten i lök- och grönsaksblandningen, tillsätt lcurryn, lite chilipeppar efter smak och 3 dl vatten. Låt koka upp. Lägg sedan i den stekta kycklingen och kokosmjölken och koka tills kycklingen är klar. Smaka av med svartpeppar och salt.

Mchicha (spenat med jordnötter)

Detta behöver du:
Cirka 5 dl spenatblad
Rostade jordnötter eller två matskedar jordnötssmör
1 liten rödlök
1 stor tomat
½ -1 msk curry 
Salt

Gör så här
Hacka ingredienserna mycket fint. Stek allt utom spenaten. Tillsätt spenaten i slutet av tillagningen och låt allt bli varmt.

Ugali (Majsgröt)

Detta behöver du:
9 – 10 dl vatten
Ca 5 dl majsmjöl (majsmjölet till ugali är finkornigt och vitt men det går även bra med andra sorters majsmjöl)

Gör så här
Låt vattnet koka upp. Sänk värmen. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjockare. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast. Fukta träsleven med vatten. Tryck ner degen ordentligt i kastrullen med sleven så den tar form av kastrullen. Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs, med sleven eller en slickepott.

Tips till serveringen:
Gå runt med en kanna och skål och låt gästerna skölja händerna i det varma vattnet. Låt varje gäst skära sig en ”tårtbit” av ugalin och lägga på sin tallrik. Varje person får en liten skål att hälla såsen från kycklinggrytan i. Kycklingbitarna läggs på tallriken. Dra av en bit ugali av tårtbiten med höger hand och forma den till en rund boll. Tryck sedan till med tummen så den blir som en liten skopa. Skopan används för att ”fiska upp” såsen samtidigt som man tar ett bett av den. Kycklingbitarna äts för sig med händerna.

Kenyansk fruktsallad

Det här behöver du:
2 Bananer
1 Papaya
1 Mango
3 Passionsfrukter

Gör så här: Tärna bananerna, papayan och mangon, gröp ur passionsfrukten, blanda i en stor skål och tillsätten skvätt Fanta eller juice.

Kortfakta Kenya
Kenya

Antal invånare: 41 609 728 (2011)
Statsskick: Republik, enhetsstat
Yta: 582 646 km2
Huvudstad: Nairobi, 3 200 000 invånare (2010)
Befolkningstillväxt: 2,9 %
BNP per invånare: 875 USD (2011)
Valuta: Kenyansk Shilling
Språk: Swahili (Kiswahili), engelska samt ett 30-tal lokala språk
Viktigaste exportvaror: Jordbruksprodukter, kaffe, frukt och te
Religion: Majoritet kristna samt inhemska religioner
Läs- och skrivkunnighet: 87 %
Andel barn som börjar grundskolan: 82,8 % (2009)