GranskadGodkand GG 2017

head ghana

Tillverkning av fufu

Fufu

Fufu är basfödan i Ghana. Den används istället för ris eller potatis och man äter den tillsammans med en gryta. Man äter med händerna, oftast äter alla ur samma skål.
Fufu görs i huvudsak av jamsrötter, eller av att blanda cassava och plantain. I norra Ghana är det mest vanligt att göra av jams. Denna rot har så mycket stärkelse i sig att man inte behöver blanda med något annat för att få rätt konsistens. I södra Ghana använder man cassavarötter, då måste man blanda med en banansort som heter plantain för att få rätt konsistens. Nu för tiden finns det även pulver att köpa, som man blandar med vatten. I Sverige kan det vara svårt att hitta cassava, däremot går det hitta jams

Gör så här:
En stor jamsrot, räcker till 4-6 personer
Skala jamsen och dela den i bitar. Koka den tills den är mjuk, ungefär som kokt potatis. Den ska inte kokas för mjuk då blir fufun för lös.
Lägg den kokta jamsen i en matberedare, några bitar i taget, ungefär som tre potatisar. Hacka jamsen till en slät klump. Jamsen ändrar konsistens efterhand som du mixar, den ska bli en slät lite seg deg, ungefär som bulldeg. Då är den lagom.
Lägg degen i en djup skål och gör likadant med resten av jamsen.
Vill man ha lite smak på fufun kan man ha i lite salt och peppar medan man mixar. I Ghana har man inte kryddor i själva fufun, däremot finns det gott om kryddor i den gryta man serverar till.

Fufun serveras i en stor gemensam skål och äts med händerna.Ghanansk köttgryta

(att äta tillsammans med fufun)

Ingredienser för ca 4 personer:
1 kyckling
5 röda chilipeppar (använd hela, även kärnorna, eftersom det är de som ger den starka smaken. Hittar du ingen färsk, kan du använda chilipulver, efter smak)
2 auberginer, helst gula men blå går också bra
4 tomater
1 vitlök (gillar du vitlök kan du ta hela, annars några klyftor)
1 buljongtärning
3 gul lök
salt
ingefära (helst en bit färsk som du river)
½ burk tomatpuré
ca 1 dl vatten


Gör så här:
Hacka grönsakerna smått, gärna i en mixer. Dela kycklingen i mindre bitar men inte alltför små. Lägga alla ingredienser i en stor gryta och låt puttra i ca 30 minuter.
Plocka därefter ut kycklingbitarna och lägg dem i skålen med fufu. Resten av grytan silas så att den blir en klar soppa, utan grönsaksbitar. Soppan häller man sedan över fufun.
OBS! Det här blir en het gryta, vill man ha den mildare kan man välja en mildare pepparsort, de är graderade efter styrka.
Grytan kan varieras efter tycke och smak och kan även göras med fisk, skaldjur eller - som kanske är vanligast i Ghana - getkött, men vilket kött som helst går också bra. Kom bara ihåg att köttet ska vara i ganska stora bitar så att det inte faller sönder för mycket när det kokar. I Ghana läggar man i fisken hel med ben och fenor och allt, men det kanske inte passar oss svenskar riktigt.

Vill man ha en lite ”matigare” soppa kan man hoppa över att sila den, men då blir det inte riktigt som i Ghana.

Kortfakta Ghana
Ghana

Antal invånare: 23 900 000
Statsskick: Republik
Yta: 238 537 km2
Huvudstad: Accra
BNP per invånare: 790 USD
Valuta: Ghana cedi;GHC
Språk: Officiellt språk, engelska.
Viktigaste exportvaror: Guld, kakao och timmer
Religion: ca 60% kristna