GranskadGodkandGG 2016 2

head filippinerna

Tillagning av Adobong Kangkong, foto: Liling Coruna

På Filippinerna äter man som regel ganska enkel kost, enkel så till vida att huvudrätten går att laga i en kastrull. De flesta på Filippinerna har bara en enkel kokplatta eller tillagar sin mat över öppen eld, speciellt om du är fattig.

En måltid innehåller alltid ris med någon form av Viand (tagalog för tilltugg) som kött, fisk eller grönsaker eller i olika kombinationer. Riset finns alltid med vare sig det är frukost, lunch eller middag. 

En av Filippinernas mest populära rätter, speciellt bland de som är fattiga, kallas "Adobong Kangkong". Kangkong påminner om vår spenat. Hittar du inte Kangkong i butiken använd spenat istället.

Adobong Kangkong

Det här behövs:
250 g benfri fläskkotlett, fläskkarré eller fläskfilé
1 medelstor gul lök
4 stora tomater
3 vitlökar (är du inte så förtjust i vitlök, använd den mängd vitlök du själv brukar använda i en köttgryta)
1,5 dl soja (använd en tunnare thailändsk eller japansk soya, mycket smak men mindre färg)
0,5 dl vinäger drygt
Vatten, mängd beror på hur tjock du vill ha din gryta
½ tsk svartpeppar
250 g Kang Kong blad (spenat)

Gör så här:
Skär köttet i mindre bitar, grytstorlek. Skiva lök och tomater ganska tunt. Om kang kong bladen (spenaten) är för stora, dela dem något, stjälkarna för sig.
Bryn köttet i matolja, tillsätt riven vitlök och fortsätt steka tills den är mellanbryn. Lägg i lök och tomater. Tillsätt soja, vinäger och ev vatten. Låt koka tills köttet är mört. Tillsätt sedan stjälkarna av kang kong. När de är lätt kokta tillsätt resten av bladen. Låt sjuda en stund tills såsen tjocknar. 
Servera tillsammans med ris.

Chicken Adobo

Chicken Adobo är en god och hälsosam rätt från Filipinerna. Receptet innehåller kycklinglår men du kan använda vilken del av kycklingen som helst, eller griskött om du hellre vill det. Rätten är enkel att frysa och värma upp och superbra att ha till hands om man får oväntat besök eller har ont om tid. Servera med ris, ångade grönsaker och en sallad
Smaklig måltid!
Detta behöver du till 6-8 portioner

Det här behövs:
8 kycklinglår
 2 vitlöksklyftor, krossade  
½ dl äppelcidervinäger 
 ½ dl sojasås (använd en tunnare thailändsk eller japansk soya, mycket smak men mindre färg)
1-2 lagerblad
 ½ tesked krossad svartpeppar
 vatten
matolja att steka i

Gör så här
Rensa kycklinglåren, ta bort skinnet om du vill
Lägg alla ingredienser i en gryta
Fyll på med vatten så att vätskan precis täcker kycklingen
Koka upp och sänk sedan värmen
Lägg på ett lock och låt sjuda i 60 - 90 min
Vänd kycklingen då och då
Om du vill kan du ta upp kyckling ur grytan och bryna den en stund i en stekpanna för att sedan lägga tillbaka den i grytan igen

Servera med ris och grönsaker.

Adobong Kangkong, foto: Liling Koruna

Kortfakta Filippinerna
Filippinerna

Antal invånare: 94 852 030 (2011)
Statsskick: Republik, enhetsstat
Yta: 300 000 km2
Huvudstad: Manila, 10 660 000 invånare (Uppskattning 2006)
Befolkningstillväxt: 1,7 % (2010)
BNP per invånare: 2 341 USD (2012)
Valuta: Filippinska Peso
Språk: Filipino (tagalog) är största språk. Många talar även engelska.
Viktigaste exportvaror: Elektronisk utrustning (datachips och mikroprocessorer) samt koppar, socker och timmer.
Religion: Majoritet katolicism.
Läs- och skrivkunnighet: 95,4 % (2008)
Andel barn som börjar grundskolan: 88,3 % (2009)