GranskadGodkandGG 2016 2

head brasilien

Brasilianska ostbollar

I Brasilien har flera olika kulturer blandats, vilket märks speciellt i maten. Gemensamt för hela landet är dock ris och bönor, vilket äts som huvudrätt varje dag. Bönorna är inte söta som i Sverige och kan lagas antingen med svarta eller bruna bönor. Måltiden varieras med olika typer av kött, grönsaker, sallader, t ex potatissallad och ofta även med pommes frites eller spagetti.

Pão de Queijo

Brasilianska ostbollar, 12 st

Det här behöver du:
2,5 dl tapiokastärkelse (går även bra med potatismjöl)
¾ dl matolja
¾ dl vatten
1 tsk salt
1 ägg
6 msk matlagningsyougurt
2,5 dl riven permesanost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll tapioka i en metallskål. Koka olja, vatten och salt i en kastrull. Häll försiktigt den varma vätskan över tapiokan. Blanda med en träslev. När vätskan svalnat blanda i ägget, sedan yoghurten och sist osten.
Olja in händerna och rulla små bollar, ungefär som chokladbollar i storlek, lägg dem på ett bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen. Sänk värmen till 175 grader.
Grädda i 25 – 30 minuter.


Brasiliansk potatissallad

Det här behöver du:
4 portioner
Det här behöver du
6-8 kokta kalla potatisar
2 hg vitkål
2 salladslök alt 1 liten purjolök
2 kokta kalla morötter
½ suchini
ev 1 burk konserverad majs
2-3 dl majonäs, helst en mild sort, typ fransk

Gör så här:
Tärna potatis, morötter och suchin, strimla vitkålen fint och hacka löken. Lägg alltsammans i en skål och blanda i majonäsen.

I Brasilien äter man potatissallad som en middagsrätt tillsammans med t ex ris, bönor och köttfärs. Men salladen kan också användas precis som en svensk potatissallad tillsammans med skinka, rostbiff eller grillad kyckling.


Mousse de Maracuja

Passionsfruktsmousse

Det här behöver du:
5 - 6 stora passionsfrukter
2 burkar kondenserad mjölk

Gör så här:
Dela passionsfrukterna, gröp ur innehållet och lägg i en mixer. Tillsätt lite vatten och mixa frukten tills de flesta kärnor har krossats. Sila bort kärnorna och ställ undan juicen en stund. Diska ur mixern och häll i den kondenserade mjölken, kör ca 5 minuter. Medan mixern fortfarande är igång, häll sakta i juicen från passionsfrukterna. Kör mixern ytterligare någon minut. Häll upp blandningen i en glasform och låt den stå kallt några timmar.

Mousse på passionsfrukt är en härligt frisk dessert som är enkel att tillaga och passar vid de flesta tillfällen. Som alternativ till passionsfrukterna kan du använda ett paket outspädd tropisk nektar. Sätter du moussen i frysen istället för kylskåpet får du en läskande sorbet.
Tips! Kondenserad mjölk kan du hitta i välsorterade speceriaffärer eller invandrarbutiker.

Rabanada

Det här behöver du:
15 skivor franskbröd, ca 2 cm tjocka. Brödet behöver inte vara färskt, det här är ett utmäkt sätt att bli av med bröd som blivit gammalt och torrt.
½ liter mjölk
6 ägg
Olja att fritera brödet i, det går åt ganska mycket eftersom brödet suger åt sig en hel del, det här är ingen smalmat.
2 dl socker
1 msk kanel

Gör så här:
Vispa äggen lätt, häll mjölken i en separat bunke
På en tallrik bredvid blandar du socker och kanel

Doppa bröden ett och ett, först i mjölken sedan i de vispade äggen. Lägg de blöta bröden åt sidan tills du är klar med alla. Värm upp oljan i en djup stekpanna och fritera bröden tills de blivit gyllenbruna. Låt bröden rinna av lite grann innan du vänder dem i socker/kanelblandningen. Lägg upp de klara Rabanadasen på ett fat och dekorera gärna med att strö lite torkad frukt över, så gör man i Brasilien.



Brigadeiros

Brasilianska chokladbollar

Det här behöver du:
1 burk kondenserad mjölk
2 msk margarin
2 msk kakao
strössel eller kokos
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka på svag värme, ca 20 minuter. Rör om då och då. När smeten tjocknat, droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Smeten bör då få en fast, mycket seg, ej kletig konsistens. Ta av grytan från plattan och låt smeten kallna. Om smeten fortfarande känns kletig koka en stund till.

Rulla smeten till små bollar, något mindre än våra chokladbollar, ca 2 cm i diameter. Rulla dem i strössel eller kokos. Ställ bollarna i kylskåp en stund innan du avnjuter dem. Kondenserad mjölk används i Brasilien till alla formar av desserter eller kakor, brigadeiros är bara ett exempel. Barnen kommer älska att både göra dem och äta dem.
Tips! Smörj in händerna i lite margarin så går det lättare att rulla bollarna.
Kortfakta Brasilien
Brasilien

Antal invånare: 196 655 014 (2011)
Statsskick: Republik
Yta: 8 537 404 km2
Huvudstad: Brasilia, 2 500 000 invånare (Uppskattning 2010)
Befolkningstillväxt: 0,9 % (2010)
BNP per invånare: 2 341 USD (2012)
Valuta: Real
Språk: Portugisiska samt ca 180 indianspråk.
Viktigaste exportvaror: Fordon, mineraler, livsmedel och metaller.
Religion: Majoritet katolicism.