GranskadGodkandGG 2016 2

argentina banner 2017 ny

argentinska empanadas

Majssoppa

Efter kryddiga empanadas är det gott att äta en mild soppa, gärna med majs i.

Det här behövs till 10-12 pers:
5 burkar majs á 340 g
1 finhackad gul lök
100 g smör
3 dl standardmjölk
1 tsk strösocker
2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
1 krm vitpeppar
ev salt
ev lite hackad persilja

Gör så här:

Bryn löken i lite av smöret. Ha i resten av smöret samt majsen och rör om. Häll i mjölken, låt koka upp. Sänk värmen och låt koka ett par minuter. Rör i sockret.

Mixa i omgångar i en matberedare med kniv eller med mixerstav till en slät massa och passera den genom stormaskig sil ner i en kastrull. Koka upp buljongtärningarna med vattnet och tillsätt det till majsblandningen. Rör om och låt få ett uppkok. Smaka av med peppar och ev lite salt om det behövs.

Garnera ev med lite persilja.


Chivito

(egentligen kommer det här receptet från Uruguay, men det passar väldigt bra ihop med den argentinska såsen chimichurri)

Tillagningstid: ca 30 minuter

Detta behöver du till 4-6 portioner
600 g lövbiff eller tunna skivor ryggbiff
olja
salt
svartpeppar
4 - 6 pitabröd
salsa eller chimichurri
pommesfritt
isbergssallad

Gör så här:
Häll lite olja, salt och svartpeppar över köttet. Grilla på grillen eller stek i stekpanna. (Endast en kort stund på varje sida så köttet inte blir för torrt.) Servera i pitabröd med salsa eller chimichurri, pommesfritt och sallad


Chimichurri

(Argentinsk salsa, kall sås som passar bra till grillat eller till stekt kött eller fisk)

Tillagningstid: ca 30 minuter

Det här behöver du för 4 portioner
5 röda chilifrukter
5 klyftor vitlök
1 knippa persilja
1 gul paprika
1 liter grön paprika
5 tomater
1 lime
1 dl olivolja
Salt o peppar

Gör så här:
Lägg tomaterna i kokande vatten 5 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna. Ta av skalet, dela dem och ta bort kärnorna. Finhacka därefter tomatköttet.

Blanda olivoljan med limesaften och lägg i de finhackade tomaterna. Finhacka därefter övriga ingredienser. Rör ner och smaka av med salt och peppar. Förvaras svalt.

Argentinska empanadas

Att umgås kring empanadas är ett enkelt och roligt sätt att äta tillsammans. Det mesta i matlagningen kan göras dagen innan. Ät empanadas med händer och servett. Prova gärna att göra som argentinarna, strö lite socker på varje tugga. Det är inte nödvändigt med något till, men en enkel sallad gjord på några olika salladssorter passar bra.

Avsluta med en mild, söt majssoppa som känns len i magen efter många smaker. Den här maten kräver lite pyssel. Men om ni hjälps åt går det fortare och är roligare.

Det här behövs till 10 -12 pers, ca 30 empanadas:
Deg:
1 ägg + 3 äggulor
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 kilo vetemjöl 16 ½ dl + 1 dl
2 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten (37 grader)
1/4 paket jäst, 12 g
Gör så här:
Rör ägget och äggulorna med det mjuka smöret. Tillsätt mjölet (utom 1 dl) lite i taget samt saltet. Arbeta till en smulig, mjölig massa. Värm en del av vattnet (2,5 dl) till 37° och häll sakta över degen. Arbeta degen kraftigt, helst i hushållsmaskin, till en smidig, seg deg. Blanda jästen med ytterligare ½ dl fingervarmt vatten och 1 dl vetemjöl och tillsätt det mot slutet. Detta för att degen ska blir smidigare och hålla ihop. Tillsätt lite mer vatten om degen blir för torr. Låt vila en timme.

Det här behövs:
Fyllning 1
100 g russin (kan uteslutas)
500 g innanlår av nötkött
400 g gul lök
175 g purjolök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd paprika
50 g smör eller margarin
½ dl olivolja
1 burk hela tomater, 400 g
1-2 msk paprikapulver
1 ½ msk mald spiskummin
1 msk chilipulver
ca 2 tsk salt
½ tsk grovmald svartpeppar
200 g gröna eller svarta urkärnade oliver
2 hårdkokta ägg
1 uppvispat ägg till pensling
Gör så här:
Lägg russinen i blöt. Tärna köttet i små, små tärningar. Finhacka lök, purjolök, vitlök och paprikor. Smält lite av smöret och olivoljan. Tag lite av lökblandningen åt gången och stek tills den blir lite brun men inte bränd. Lägg upp i en gryta efterhand.
Tillsätt mer fett om det behövs och fortsätt att steka löken, lite åt gången. Rör hela tiden. Tillsätt paprikahacket och stek det lite mjukt. Smält resten av fettet och stek köttärningarna på samma vis, lite åt gången. Blanda allt i en stor gryta. Tillsätt tomater, avrunna russin och kryddorna samt salt och peppar efter smak. Låt småputtra under lock ca 10 minuter. Tillsätt de hackade äggen samt oliverna. Rör om, låt svalna.

Det här behövs:
Fyllning 2
3 finhackade stora lökar
1/2 kg blandfärs
2 hårdkokta ägg,
15-20 oliver
russin
1 tesked oregano
1 tesked paprikapulver
chilipulver, peppar, (vitlök)
salt att smaka av med

Skala och finhacka löken, fräs till den saftar sig i lite olja i en stor kastrull, häll av så mycket av saften som möjligt. Lägg i köttfärsen och fräs gyllenbrun, tillsätt kryddorna och smaka av med salt. Lyft av spisen. Hårdkoka äggen och skär upp i klyftor. Blanda samtliga ingredienser.

Fyllning och gräddning
Kavla ut degen till en stor, tunn platta, ca 2 mm. Tag ut rundlar med ett runt kakmått eller kaffefat, ca 12 cm i diameter. Lägg ca 2 msk fyllning i mitten på varje rundel och pensla en aning vatten runt ytterkanten – det hjälper till att försegla degen. Vik över kant mot kant så att en halvmåne bildas. Nyp ihop kanterna eller tryck till med en gaffel så det håller absolut tätt. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen, 225°, 10-15 minuter tills empanadasen är gyllenbryna.

Låt svalna en aning före servering.
Efter hand kan du variera fyllningen helt efter eget tycke och smak. pröva t ex att byta ut köttet mot kokt potatis, ärtor och majs, riven ost är också fantastiskt gott att ha i. I Argentina serverar man helst flera olika fyllningar samtidigt.

Värt att veta om empanadas:

  • I Argentina har varje provins sina egna empanadas. De flesta innehåller kött, men sedan varierar fyllningarna med t ex ärter, potatis eller majs.
  • På landet äts empanadas som snacks före en s k asado, en grillfest där man ofta grillar ett helt djur.
  • I alla städer finns små empanadasrestauranger i varje kvarter ungefär som våra pizzerior.
  • Drycken till är för det mesta ett enkelt rött vin.
  • Eftersom de är rätt mäktiga brukar man avsluta med en citronbuljong som spjälkar upp maten
Kortfakta Argentina
Argentina

Antal invånare: 39 900 000
Statsskick: Republik
Yta: 2 780 000 km2
Huvudstad: Buenos Aires
BNP per invånare: 8 250 USD
Valuta: Argentinsk Peso; ARS
Språk: Spanska
Viktigaste exportvaror: Vete, majs, sojaolja, kött och boskap.
Religion: Katolicism